Provincie en regio willen meebetalen aan A1/A30

De provincie Gelderland en de regio Foodvalley willen 8,5 miljoen euro bijdragen aan een betere aansluiting van de A30 op de A1 bij Barneveld.

Overtaken by a large blue truck on the freeway
A1-A30

​Eerder werd al bekend dat het Rijk bereid is om 22,4 miljoen euro extra te investeren om de infrastructurele problemen bij Barneveld te verhelpen, bovenop de eerder gereserveerde 10 miljoen euro.

40,9 miljoen euro beschikbaar

Met de bijdrage van het Rijk van € 32,4 miljoen, de € 1 miljoen van de regio Foodvalley en de reservering van € 7,5 miljoen van provincie Gelderland is er nu een bedrag van € 40,9 miljoen beschikbaar. Dit is 75% van de geschatte investering die nodig is voor een oplossing van het knelpunt (totale geschatte investering: € 54,5 miljoen). Hiermee kan het startschot voor een MIRT-verkenning worden gegeven die naar verwachting in 2020 gereed is.

Gezamenlijke lobby succesvol

Al jaren lobbyt TLN samen met de gemeente Barneveld, VNO-NCW, evofenedex, de regio Foodvalley en de Barneveldse Industriële Kring (BIK) voor een oplossing van dit knelpunt. Wethouder Van Daalen uit Barneveld gaf eerder in het ‘Transport en Logistiek’-magazine aan dat de samenwerking tussen verschillende partijen belangrijk is. ‘Het komt veel krachtiger over als organisaties de handen ineenslaan en gezamenlijk hun zaak bepleiten. Dat is volgens mij een van de redenen van het succes van onze lobbycampagne.’

Eind januari beslissen de Provinciale Staten van Gelderland over het voorstel.