Ruimte voor extra vrachtvluchten

Er kunnen tijdelijk meer vrachtvluchten plaatsvinden op Schiphol vanwege de vele geannuleerde passagiersvluchten door het corona-virus. Hiertoe heeft de Nederlandse overheid besloten.

De maatregel gaat per direct in en geldt zeker tot 6 juni van dit jaar, meldt de onafhankelijke slotcoördinator op Schiphol (ACNL) maandagmiddag. De regeling moet ervoor zorgen dat er voldoende ad-hoc-capaciteit voor vrachtvluchten op de luchthaven beschikbaar blijft. Door het schrappen van passagiersvluchten is bijna 50% van de vrachtcapaciteit op Schiphol verdwenen. Het betreft hier zogeheten belly-capaciteit, gecombineerde passagiers-vrachtvluchten.

Slots beschikbaar
ACNL laat weten dat de Local Rule 2 (de richtlijn voor het toekennen van slots voor de luchthaven Schiphol) voorlopig aan de kant wordt gezet en per direct alle vrijgekomen slots op Schiphol eerst beschikbaar worden gesteld voor vrachtvliegtuigen. Luchtvrachtkoepel ACN heeft al enige tijd aangedrongen op het vrijmaken van extra ruimte op Schiphol voor vrachtvluchten.