Sneeuw en gladheid: wees alert en let op mogelijke rijverboden

Het vrachtverkeer kan dit weekend last ondervinden van hevige sneeuwval en gladheid. TLN roept ondernemers en chauffeurs op voorzorgsmaatregelen te nemen: houd de vrachtwagens sneeuw- en ijsvrij, houd de weerberichten in de gaten en stel vervoer als het kan uit.

Snowy Highway

Het KNMI waarschuwt voor code geel  en mogelijk oranje. Vanaf zaterdagavond gaat het sneeuwen en mogelijk ijzelen. De sneeuwval breidt zich zondag uit en dan kan het ook hard gaan waaien.

Flyer
TLN verwijst graag voor tips voor het omgaan met de weersituaties code rood, oranje of geel naar de flyer Preventie incidenten bij extreem weer. Op de site van TLN staan ook vertalingen van de flyer. Bij sneeuwval en gladheid en code geel geldt:

  • Houd bij sneeuwval de cabine en trailer sneeuw- en ijsvrij. Als sneeuw tijdens het rijden van de wagen afglijdt, is dat gevaarlijk voor andere verkeersdeelnemers.
  • Houd rekening met rijverboden: voor ADR en exceptioneel transport geldt een rijverbod bij zware sneeuwval, gladheid en slecht zicht (minder dan 200m). Voor LZV’s geldt een rijverbod bij code oranje (bij hevige sneeuwval, gladheid en slecht zicht)
  • Stel het vervoer, laden of lossen, indien mogelijk, uit.

 

Actuele informatie
Bij extreem weer geeft het KNMI een weeralarm af. Afhankelijk van de verwachte hevigheid gebeurt dat met codes geel, oranje en rood. Raadpleeg de website van het KNMI voor actuele waarschuwingen. Door Rijkswaterstaat worden de waarschuwingen van het KNMI omgezet naar een advies voor het verkeer.