Start Benelux-proefproject met digitale CMR-vrachtbrief

Er is een 3-jarig proefproject gestart met de invoering van grensoverschrijdend gebruik van digitale vrachtbrieven (e-CMR’s) in de Benelux. ​​​Dit tot grote tevredenheid van TLN.

e-CMR-1

​​Alleen al in Nederland scheelt deze invoering 180 miljoen euro aan administratieve lasten.​​ En met de digitalisering hoeven honderden vrachtbrieven niet meer uitgeprint meegenomen te worden, tijdens grensoverschrijdend transport.

Benelux-proef als opstap naar Europees gebruik

Het gebruik van e-CMR was uitsluitend nationaal mogelijk, omdat België en Luxemburg de benodigde wetgeving nog niet hadden ingevoerd​. Via dit proefproject kunnen België en Luxemburg zelf ervaren of een digitale e-CMR een betrouwbaar alternatief is voor het papieren exemplaar. Ook de wijze waarop handhavers met digitale documenten omgaan, is een belangrijk element in de proef.

TLN wil, net als de Europese Commissie, dat uiterlijk in 2020 logistieke bedrijven in de hele EU de e-CMR grensoverschrijdend kunnen gebruiken.

Positieve ervaringen Ned​​erlandse transportbedrijven

TLN zet zich al jaren in voor grensoverschrijdende gebruik van de e-CMR. Zo heeft zij de diverse ministeries in België en Luxemburg en ook de Europese Commissie overtuigd van de enorme administratieve lastenbesparing die de e-CMR kan opleveren.

Daarbij zijn de positieve ervaringen bij Nederlandse transportbedrijven leidend geweest. TLN helpt hen vanuit haar ‘papierloos transport’-strategie samen met Beurtvaartadres en Tran​sFollow bij de migratie van papier naar digitaal.

Vanaf 1 maart 2018 kunnen logistiek dienstverleners in de Benelux de e-CMR daadwerkelijk gaan gebruiken.