TLN blij met aanpak knelpunt A15

Het kabinet trekt 300 miljoen uit voor de aanpak van het traject Papendrecht – Gorinchem op de A15, de provincie Zuid-Holland draagt 30 miljoen bij. TLN pleit al lang voor aanpak van dit traject en is blij dat de overheid daar nu gehoor aan geeft.

startbeslissing20A15-1

​​​​Minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW nam vandaag de zogeheten startbeslissing​ voor de aanpak van files op dit voor het wegverkeer belangrijke traject. Het ministerie bekijkt welke maatregelen het beste werken op dit traject.

Mogelijk wegverbreding

Mogelijk verbreedt het ministerie de weg (van 2×2 naar 2×3 rijstroken) tussen Sliedrecht West en Gorinchem. Daarnaast kijkt het ministerie naar de inzet van innovatieve verkeerstechnieken om het verkeer vlotter te laten doorstromen. In 2020 wordt in een voorkeursbeslissing vastgelegd wat er precies gaat gebeuren op het traject; naar verwachting gaat in 2025 de schop de grond in.

Schade: 13,2 miljoen per jaar

Het traject staat op de tweede plaats in de file top-20 van TLN: in 2016 leverden stilstaande vrachtauto’s op dit stuk weg de Nederlandse economie 13,2 miljoen euro schade op. De A15 stond dan ook hoog op het wensenlijstje dat TLN in december 2017 bij de minister inleverde.

Van Dijk: ‘Hard nodig’

TLN-voorzitter Arthur van Dijk is blij dat de minister nu gehoor geeft aan deze wens van TLN. ‘Om de files aan te pakken moeten we de infrastructuur die we hebben beter benutten, moeten we het weggebruik beprijzen, maar óók bouwen, waar dat echt nodig is. En op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem is dat heel hard nodig.’

Met het besluit om de A15 aan te pakken komt de minister tegemoet aan de vierde wens op het wensenlijstje van TLN. Eerder besloot ze al de A2, de A58 en de A20 aan te pakken.