TLN overhandigt petitie A15 Deil-Ochten

Jan van Helten, TLN-bestuurslid regio Oost, overhandigde deze week samen met de regio Rivierenland, evofenedex en VNO-NCW Midden een petitie aan Tweede Kamerleden.

​Politiek en bedrijfsleven in Rivierenland slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor de A15 in Rivierenland.

Meer aandacht voor verkeersproblemen A15​

Meer aandacht voor de gehele A15, ook voorbij Gorinchem. Met die boodschap – en een aanbod om samen te werken aan oplossingen – bracht een groep bestuurders en partners van Regio Rivierenland vandaag een bezoek aan de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Uit zorg dat de verkeersproblematiek op de drukke verkeersader zich naar Rivierenland verplaatst luiden zij nu, samen met TLN, de noodklok: “Op termijn kan de A15 het grootste knelpunt worden voor goederenvervoer van de Randstad naar het oosten”, aldus voorzitter Hans Beenakker van de Regio Rivierenland.

A15, de ver​binding met Europa

De A15 is een van de belangrijkste (inter)nationale logistieke verbindingen in Europa en dus van groot belang voor de leden van TLN en voor BV Nederland. Het dichtslibben van de A15 tussen Deil en Ochten kan op termijn tot €28,9 miljoen per jaar aan verlieskosten tot gevolg hebben. “We hebben de ambitie om in de top 3 van logistieke hotspots in Nederland te komen”, aldus Hans Beenakker. “Daarvoor is het noodzakelijk dat je goed door kan rijden op de A15. Wat ons betreft kunnen we daar op korte termijn al mee aan de slag: door betere, slimme signalering op de weg, of door invoegstroken te verlengen, slaan we al een goede slag. En we verkennen graag samen wat we op de lange termijn kunnen doen om Rivierenland bereikbaar te houden. We zijn uiteraard ook bereid om daaraan bij te dragen”. De regio heeft hiervoor een mobiliteitsfonds ingesteld, waar de gemeenten 1 euro per inwoner aan bijdragen. Onder andere VNO-NCW Midden, evofenedex en TLN Regio Oost scharen zich achter de oproep van de Regio.

De delegatie die vandaag een bezoek bracht aan de Tweede Kamercommissie bestond naast Jan van Helten van TLN en Hans Beenakker (voorzitter Regio Rivierenland) uit Henny van Kooten (voorzitter portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit Regio Rivierenland), Marcel Melissen (voorzitter stuurgroep A15 Regio Rivierenland), Frank Peterse (Ondernemersvereniging Evofenedex) en Hans van Zuijdam (voorzitter VNO-NCW Rivierenland). Agnes Mulder, voorzitter van de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat, heeft de petitie van de delegatie in ontvangst genomen.