TLN: truckstops en wegrestaurants openhouden voor chauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs die Nederland bevoorraden worden geraakt door de sluiting van truckstops en wegrestaurants langs de snelwegen. Deze faciliteiten langs de snelweg zijn onmisbaar voor vrachtwagenchauffeurs om te kunnen eten, drinken en douchen. Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleit daarom voor het openhouden van deze voorzieningen voor de vrachtwagenchauffeurs. Dit soort faciliteiten maakt onderdeel uit van de vitale infrastructuur in ons land.

TLN heeft dit onder de aandacht gebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die het verzoek nu in beraad heeft en er bij TLN op terug zal komen. TLN pleit voor een uitzondering op de sluiting van de horeca langs snelwegen voor vrachtwagenchauffeurs. Zij moeten ook pauze houden, vaak op parkeerplaatsen. Dan moeten zij eten en drinken kunnen afhalen bij dit soort horecagelegenheden langs de snelwegen. Een chauffeur kan immers niet met de vrachtwagen langs een supermarkt om een maaltijd te kopen. Ook moeten ze zich kunnen opfrissen langs de snelweg en daar gebruik kunnen maken van sanitaire voorzieningen.

De beroepschauffeurs kunnen aantonen dat ze tot de vitale beroepsgroep behoren door hun bestuurderskaart te laten zien aan medewerkers van de truckstops en wegrestaurants. Het openhouden van dit soort voorzieningen langs de snelwegen voorkomt bovendien dat chauffeurs noodgedwongen hun vrachtwagen moeten parkeren in steden en dorpen.