TLN: ‘Wegstemmen Brexit-deal dramatisch’

TLN is teleurgesteld over het wegstemmen van de Brexit-deal. De transportsector maakt zich nu op voor een no deal-scenario. Dat betekent: lange wachtrijen voor terminals, overvolle parkeerplaatsen en mogelijk zelfs een tekort aan vergunningen.

UK and EU flags merged by Houses of Parliament
Brexit - Parliament

​‘Dramatisch’, zegt Elmer de Bruin, Brexit-specialist van Transport en Logistiek Nederland. ‘De Britten snijden hiermee allereerst zichzelf in de vingers, maar ook hun belangrijkste handelspartners: de rest van Europa.’ De Nederlandse transport- en logistieksector krijgt volgens De Bruin met grote problemen te maken, bij een no deal.

Transport merkt negatieve effecten het eerst

De Bruin: ‘Onze sector merkt de negatieve effecten van een harde grens misschien wel het meest. We doen er in Nederland alles aan om lange wachttijden te voorkomen, om tekorten aan transportvergunningen op te vangen. Maar de kans dat er toch uren voor de grens gewacht moet worden is groot. We zijn afhankelijk van de hele keten en als een paar vrachtauto’s hun papieren niet op orde hebben, staat de boel bij de ferryterminal stil. En als de vraag naar vergunningen het aanbod overstijgt, en die kans is echt aanwezig, loopt de industrie het gevaar dat producten niet vervoerd kunnen worden.’

Ondernemers, bereid je voor

Voor ondernemers in transport en logistiek is het nu meer dan ooit zaak zich goed voor te bereiden op een no deal-Brexit. De tijd dringt, want met het verwerpen van de deal is ook de transitieperiode, waarin werd vastgelegd dat tot eind 2020 alles bij het oude zou blijven, verworpen. TLN raadt ondernemers aan de TLN-website goed in de gaten te houden, zich aan te melden bij Portbase en zich bij NIWO te melden als VK-vervoerder, om überhaupt  in aanmerking te kunnen komen voor de benodigde CEMT-vergunningen.

Stemming

Met een meerderheid van 432 tegenstemmers boven 202 vóórstemmers, ​is de deal in het Britse parlement verworpen. Door de voortdurende politieke onrust in het Verenigd Koninkrijk is het helaas nog steeds onduidelijk wat de vervolgstappen zullen zijn. Plan B moet nu wel in werking treden, en dat moet voor 21 januari  worden bekendgemaakt. Tot die tijd blijft het voor ondernemers nog steeds onduidelijk waar ze nu exact aan toe zijn.

  • Meer weten over de Brexit? Bezoek dan op 27 februari ook de NT-sessie die volledig in het teken staat van de Brexit. Elmer de Bruin, Brexit-specialist bij TLN, is dan een van de sprekers. Meer info: klik hier