Transport uitgezonderd van avondklok, verklaring verplicht

De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart 2021. Alle werknemers in de sector transport en logistiek zijn uitgezonderd van de avondklok. Tussen 21:00 en 04:30 moeten medewerkers of werknemers twee formulieren bij zich hebben om aan te tonen dat zij voor hun werk buiten zijn.

Knooppunt Ridderkerk  – A15 / A16 – Ridderkerk, Rotterdam – Nacht – Snelweg

Één van die formulieren is een werkgeversverklaring, die de werkgever moet invullen. Zelfstandigen of eigen rijders kunnen het formulier zelf invullen. Het tweede formulier is de ‘Eigen verklaring avondklok’  en moet de werknemer invullen. De formulieren zijn te downloaden op de website van de Rijksoverheid. De formulieren hoeven niet uitgeprint te worden en kunnen digitaal worden getoond, bijvoorbeeld op een telefoon. TLN raadt aan om de formulieren digitaal in te vullen en op te sturen naar werknemers. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een formulier digitaal invult.

Werkgeversverklaring
Voor de werkgeversverklaring moet de werkgever de naam, functie en geboortedatum van de werknemer invullen. Als de werknemer op verschillende tijden werkt, raadt TLN aan om het vinkje ‘Ik kan voor deze werknemer geen vaste tijden aangeven.’ aan te kruisen. Deze gegevens moet je voor iedere werknemer apart invullen. TLN begrijpt dat dit voor sommige werkgevers een grote administratieve taak is en heeft bij het ministerie aangegeven dat dit voor sommige werkgevers een onredelijke extra belasting is, die bovendien geleverd moet worden in een té korte tijd.

Eigen verklaring avondklok
Dit formulier moet de werknemer zelf invullen. Ook dit formulier hoeft niet uitgeprint te worden en is digitaal geldig.

Verlenging avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met 2 maart 2021. Het hangt ervan af hoe de werkgeversverklaring is ingevuld of deze geldig blijft of toch opnieuw ingevuld moet worden. Als er geen einddatum is ingevuld maar in het algemeen is opschreven dat de werknemer bijvoorbeeld elke nacht op straat moet zijn voor werk, blijft het formulier geldig. Als op het formulier 8 februari als einddatum is ingevuld, dien je wel een nieuw formulier te maken.

Meer informatie over de avondklok vind je op de website van de Rijksoverheid.