Uitspraak in zaak FNV-Van den Bosch

Het Hof Den Bosch heeft deze week uitspraak gedaan in de door het FNV aangespannen rechtszaak tegen Van den Bosch transporten/Silo- Tank. Van den Bosch heeft in het hoger beroep gewonnen van FNV.

Recht_low-1
gavel

​FNV en een aantal Hongaarse chauffeurs spanden twee rechtszaken aan tegen Van den Bosch en een aantal zusterondernemingen. Van den Bosch en de zusterondernemingen hadden Hongaarse chauffeurs in dienst die internationale ritten reden. De chauffeurs startten hun ritten structureel in Nederland en keerden nadien ook weer terug in Nederland.

Twee uitspraken

In de eerste uitspraak van het hoger beroep beschouwt het hof niet Nederland maar Hongarije als werkland. Aangezien de internationale ritten voor een zeer beperkt deel in de tijd en in kilometrage in Nederland werden uitgevoerd.

Europese detacheringsrichtlijn

In de tweede uitspraak heeft het hof bepaald, dat de Europese detacheringsrichtlijn niet van toepassing is op Hongaarse chauffeurs. Er zouden namelijk geringe werkzaamheden uitgevoerd zijn in Nederland. Aangezien de werkzaamheden zich voor het merendeel hebben afgespeeld buiten Nederland, gelden dus de Hongaarse condities. Het hof heeft wel tussentijds cassatieberoep opengesteld, waardoor partijen tegen het vonnis in kunnen gaan bij de Hoge Raad. De verwachting is dat het nog jaren kan duren voordat er definitieve duidelijkheid is over de verloning van chauffeurs bij internationale ritten.

Verbetering handhaving

“Als TLN zijn we voorstander van elk resultaat dat de wet verheldert en verduidelijkt en waardoor de handhaving verbeterd kan worden. Ook zouden we het liefst meteen iets nuttigs zeggen over de mogelijke gevolgen van deze zaak voor de Nederlandse transportsector. Door de vele nuances ervan is dat echter heel lastig. Waren de omstandigheden maar iets anders, dan had de uitspraak ook weer anders uit kunnen pakken. Dat maakt het doen van voorspellingen over de impact op onze transportsector lastig tot onmogelijk. Daarnaast staat voor de FNV nog de weg van cassatie open. Wordt vervolgd, zeg ik dus” aldus voorzitter Arthur van Dijk.