Vanaf 16 maart geen sneltestverplichting voor chauffeurs korter dan 48 in VK

Vanaf 16 maart hoeven vrachtwagenchauffeurs die korter dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest, niet meer te voldoen aan de sneltest verplichting. Maar hoe toon je aan dat je korter dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk bent geweest?

Harwich Port

De periode van 48 uur wordt gerekend vanaf het moment van aankomst van de ferry tot en met het moment van vertrek van de ferry. Het is de verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeur om het verblijf in het VK  te beperken tot 48 uur en om aan te tonen dat hij of zij korter dan 48 uur in het VK is geweest. Er kan daarom geen rekening worden gehouden met vertragingen.

Bij twijfel wordt aangeraden om een sneltest te laten afnemen. Meer informatie over testlocaties voor vrachtwagenchauffeurs in het Verenigd Koninkrijk vind je hier.

Aantonen verblijfduur VK

Om aan te tonen dat het verblijf korter is geweest dan 48 uur kun je gebruik maken van een bewijs, bijvoorbeeld je ticket dat je van de ferrymaatschappij ontvangt voor vertrek van de ferry vanuit Nederland of Frankrijk. Op het ticket staat tenminste de naam van de persoon en de vertrektijd van het schip. Op basis van de onderstaande tabel wordt door de ferrymaatschappij bepaald wanneer, gerekend vanaf de vertrektijd van de ferry naar het Verenigd Koninkrijk, de terugreis naar Nederland aangevangen dient te worden en je dus uitgezonderd bent van de sneltestverplichting. De ferrymaatschappij zal dit voor vertrek controleren. Houdt rekening bij het bepalen van de uiterste vertrektijd uit het VK met het tijdsverschil tussen Nederland en het VK. Het is mogelijk om vanuit een andere haven naar Nederland te vertrekken dan dat je in het Verenigd Koninkrijk bent aangekomen.