Veelgestelde vragen: coronamaatregelen op de werkvloer

Het kabinet heeft dinsdagavond 2 november 2021 nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. TLN heeft een overzicht gemaakt van veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

  • Mag ik werknemers vragen of ze gevaccineerd zijn?
    Een werkgever mag vragen of werknemers zijn gevaccineerd. Daar moet dan wel een goede reden voor zijn. In beginsel kan het alleen maar als de werkgever een duidelijk plan heeft hoe te handelen als de werknemer niet is gevaccineerd of de werknemer daarover geen mededeling wil doen. De werknemer hoeft op de vraag van de werkgever geen antwoord te geven. De werkgever mag de gegevens over het al dan niet gevaccineerd zijn van werknemers niet registreren.
  • Mag ik werknemers verplichten zich te laten vaccineren?
    Nee, dat mag niet. Vaccinatie is vrijwillig.
  • Mag ik werknemers stimuleren om zich te laten vaccineren?
    Ja. Handige links daarvoor vind je bijvoorbeeld hier. Het stimuleren van vaccinatie door bijvoorbeeld een cadeaubon te geven is niet toegestaan. Het geven van verlof om naar een vaccinatieafspraak te gaan, mag wel.
  • Mag ik als werkgever de werknemer om het tonen van een QR code verzoeken?
    Nee. Tijdens de persconferentie van 2 november 2021 is aangegeven dat dat alleen in bepaalde sectoren mag. Voor onze sector en andere sectoren is een wetswijziging vereist.
  • Mag ik het dragen van mondkapjes verplichten?
    Ja, het instellen van een mondkapjesplicht op de werkvloer valt onder het instructierecht van de werkgever. Uiteraard moet rekening worden gehouden met werknemers die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen.
  • Hoe ga ik om met medewerkers die zich niet kunnen of willen laten vaccineren?
    Om welke reden iemand niet is gevaccineerd, maakt niet uit; een werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Eventueel is aanpassing van het werk een mogelijkheid. De werkgever kan met de werknemers onderzoeken hoe het risico op besmetting met het coronavirus voor werknemers, collega’s en eventuele klanten kan worden beperkt. Als er alternatieve maatregelen mogelijk zijn, en de werkgever komt met een redelijk voorstel, dan moet de werknemer dat alternatief accepteren. Voorbeelden zijn:
    • een aangepast werkrooster;
    • het aanbieden van een andere werkplek;
    • het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen;
    • of als het werk het toelaat, thuiswerken.
  • Hoe te handelen in situaties dat chauffeurs een QR-code of vaccinatiebewijs moeten tonen bij een laad-/losadres of in opdracht van een opdrachtgever.
    Er is (nog) geen wettelijke basis voor het laten tonen van een QR-code of vaccinatiebewijs.
  • Moet ik medewerkers bij quarantaine doorbetalen? Ook als iemand weigert zich te vaccineren?
    Als een werknemer in quarantaine zit zoals de RIVM-richtlijnen voorschrijven, omdat een huisgenoot besmet is met COVID-19 bijvoorbeeld, dan moet de werkgever het loon doorbetalen.

Voor meer informatie, zie ook deze pagina van de Rijksoverheid. Heb je een vraag die niet opgenomen is in dit overzicht? Neem contact op met onze ledendesk via info@tln.nl of 088-4567567. Wij helpen je graag zo goed mogelijk verder. Dit overzicht zal worden aangepast en aangevuld op basis van vragen die bij ons binnenkomen.

Bronnen: Rijksoverheid, AWVN, VNO-NCW