Veilig op Weg: ook in coronatijd

Om kinderen te behoeden voor de gevaren van vrachtwagens bedacht TLN het lesprogramma Veilig op Weg. Het gratis aanbod aan basisscholen is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8. Door corona moesten scholen een tijdje de deuren sluiten. Wat betekende dit voor Veilig op Weg?

Veilig op Weg les

Vijfentwintig jaar geleden werd Veilig op Weg opgericht. Jonge ondernemers, leden van TLN, wilden iets teruggeven aan de transportsector. Ze wilden iets doen aan het imago van de transportsector en het gevaar van grote voertuigen. Zo ontstond de eerste ‘dode-hoek-les’. Tegelijkertijd wilde Veilig op Weg kinderen iets leren over de noodzaak van transport. Aan de hand van een pot pindakaas lieten de ondernemers de kinderen zien hoe belangrijk transport is. Zonder transport geen pindakaas in huis! Omdat het project steeds groter werd, nam TLN de organisatie van het lesprogramma voor haar rekening. Vanaf 2009 wordt samengewerkt met Veilig Verkeer Nederland om de naamsbekendheid van het project te vergroten en meer scholen te bereiken.

Schoolbezoeken

In een coronavrij schooljaar organiseert Veilig op Weg zo’n 350 schoolbezoeken. Met een eigen truck met oplegger trekken lesgevers Corina Hamer en Mark Uringa het hele land door om bij verschillende basisscholen les te geven. De kinderen krijgen eerst een interactieve les in het klaslokaal. Hierna gaan ze naar buiten en leren in en rondom de vrachtauto hoe zij zich zo veilig mogelijk door het verkeer kunnen bewegen. In maart 2020 veranderde echter alles opeens. Scholen sloten de deuren, helaas ook voor Veilig op Weg. Er werd doorgewerkt en nagedacht over aanpassingen. Zodra het weer kon, moest deze belangrijke leerstof immers worden bijgebracht.

Flexibel zijn

Toen de scholen weer open gingen, werden de lessen hervat. Maar de situatie was veranderd en de scholen waren voorzichtig. Hannie Besseling, projectleider van Veilig op Weg: ’Klassen zijn in deze periode opgesplitst. Op maandag mochten er bijvoorbeeld 15 kinderen naar school en op een andere dag van de week de andere helft. Dat betekende dat we ook twee keer langs kwamen. Ook zegden scholen last-minute de afspraak af omdat ze het toch niet aandurfden. Dat speelt nog steeds. Je moet flexibel zijn. We luisteren naar de wensen en behoeften van de school en organiseren alles in overleg.’

Veiligheid voorop

We hebben diverse maatregelen genomen om de lessen zo veilig mogelijk te geven. Zo dragen onze lesgevers mondkapjes en ontsmetten zij en de kinderen hun handen. Als scholen de les niet in het klaslokaal willen geven, gaan we alleen naar buiten om de praktijkles rondom de vrachtauto te geven. Daarnaast hebben we in onze trailer ook nog een televisiescherm dat we eventueel naar buiten kunnen rijden zodat kinderen de interactieve les buiten kunnen volgen. Veiligheid staat voorop.’

25-jarig bestaan

Aankomend schooljaar staat Veilig op Weg stil bij het 25-jarig bestaan. Op de trailer komt een nieuwe bestickering. Daarop staan ook de namen van de partners van TLN die het initiatief ondersteunen. Daarnaast is Veilig op Weg erg actief op Facebook, Instagram en YouTube. Wie mee wil vieren, is daar van harte welkom!