Vervoerondernemers die zich als stadhubs profileren

Wil je als vervoerbedrijf ‘in business’ blijven? Profileer je als stadshub wanneer je de laatste kilometer in de stad kunt verzorgen, adviseert TLN. Luister bij een webinar Stadslogsitiek op 8 juni hoe bedrijven als Bode Scholten, Lessgo en Lyreco het aanpakken.

StadsdistributieStadsdistributie – Parcel Delivery Man On Bike In Amsterdam –  DHL – Fietskoerier – Cargobike – binnenstad

Inmiddels hebben zo’n achttien steden een zero-emissie zone vanaf 2025 aangekondigd. De steden worden lastiger bereikbaar, er komen minder parkeerplaatsen en de steden voeren een zero-emissie beleid. De logistieke hub is dé oplossing voor een efficiënte en duurzame stadslogistiek.

Profilering
Wil je als bedrijf ‘in business’ blijven in toekomstige zero-emissie zones en kun je de laatste kilometers al invullen met zero-emissie vervoer, profileer je dan als stadshub. Die invulling kan met eigen voertuigen of in samenwerking met een andere partij. Zet het op je pand en je website. Zo vinden potentiële opdrachtgevers jouw onderneming als ze zoeken naar een stadshub.

Eisen
Een stadshub moet wel aan eisen voldoen. Zo moet ook na 2025 bevoorrading met grotere (diesel)voertuigen mogelijk zijn en zijn voor emissieloos vervoer naar de binnenstad faciliteiten en routes noodzakelijk voor verschillende typen zero-emissie voertuigen. Dit varieert van bakwagens tot cargobikes en – als de locatie zich daartoe leent – vaartuigen.

Laadfaciliteiten
Daarnaast is het van belang om na te gaan hoeveel ruimte er op termijn nodig is voor laadfaciliteiten. Laadpalen nemen ruimte in en er is mogelijk opschaling van het energienetwerk nodig. Wanneer je meerdere voertuigen op je bedrijfsterrein wilt opladen, moet je uitrekenen hoeveel ruimte hiervoor nodig is. Er zijn wellicht mogelijkheden voor ‘asset sharing’ met andere ondernemingen in een bedrijvenpark. Ga hierover tijdig met collega-ondernemers in gesprek.

Voorwaarde
Voor een efficiënte, veilige en duurzame bevoorrading van de binnensteden lijkt samenwerking een voorwaarde. Er zijn steeds meer voorbeelden van horizontale en verticale samenwerking die leiden tot minder kilometers en de mogelijkheid om zero-emissie voertuigen in te zetten. Dit vraagt onder meer om het anders inrichten van processen, het koppelen van (ICT-)systemen en het delen van data. Transparantie en onderling vertrouwen zijn hiervoor onmisbaar.

Ondernemers aan het woord
Er komt veel  bij kijken om een logistieke hub te laten slagen. Wat zijn de ontwikkelingen, welke type hubs zijn er en hoe kan je hier het beste gebruik van maken? Luister naar Iwan Blokker van Lessgo en Willy van der Steen van Lyreco, Europese leider en distributeur van werkplekproducten en -oplossingen vertellen waarom zij gebruikmaken van stadshubs en wat het hen gebracht heeft. Marco Scholten van Bode Scholten vertelt over het concept van een regionale hub ten opzichte van een stadshub.

Dit en meer volg je tijdens een webinar Stadslogsitiek op 8 juni, van 15.00 tot 16.15 uur. Je kunt je hier aanmelden.