VK verruimt cabotageregels

Het Verenigd Koninkrijk heeft per 28 oktober 2021 een tijdelijke verruiming ingevoerd voor cabotageregels, die na wetswijzigingen vanaf vandaag van kracht gaan. De wijziging wordt doorgevoerd om de doorstroom van goederen te verbeteren en voor meer flexibiliteit in de leveringsketen. De extra cabotage geldt voor een periode van zes maanden tot 30 april 2022.

Verenigd Koninkrijk – Engeland snelweg

De uitbreiding van cabotageregels geldt onder de volgende voorwaarden:

  • binnen Groot-Brittannië (niet in Noord-Ierland)
  • voor een periode van 14 dagen, waarbij de eerste dag ingaat vanaf het moment van beladen binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk.
  • Er gelden geen beperkingen in die periode op het aantal cabotageritten.
  • De ritten zijn uit te voeren door vervoerders uit alle landen, ongeacht of ze zich in de EU bevinden, of vallen onder een ECMT- of bilaterale vergunningsregeling.

 

De open brief van het ministerie van transport hierover vind je hier. Meer informatie over de regeling vind je in het beleidsdocument gepubliceerd op gov.uk.

De uitbreiding tot cabotagerechten is niet beperkt tot bepaalde soorten vervoer. Ondanks dat de verlenging voor een periode van zes maanden is, bestaat de mogelijkheid dat deze eerder wordt ingetrokken, mocht de maatregel niet langer effectief blijken te zijn. Hierover zal dan tijdig worden bericht.