Voorlopig Britse G2-tachograafkaarten in Nederland

Door voortdurende problemen bij de Nederlandse leverancier van tachograafkaarten worden de nieuwe bestuurderskaarten en bedrijfskaarten voor de tachograaf (G2) door Kiwa voorlopig ingekocht in Engeland.

Bestuurderskaart-4

Eerder kocht Kiwa al Kroatische werkplaatskaarten in.​​

Deze bestuurderskaarten hebben een Britse lay-out met de landcode van het Verenigd Koninkrijk daarop. Maar de technische informatie op de chip van de kaart is gelijk aan de informatie op de Nederlandse kaart. TLN heeft Kiwa verzocht om de Engelse kaarten te voorzien van de voorkeurstaal Nederlands. Hiermee is het voor de bestuurder niet nodig om elke keer na het plaatsen van de kaart de taal te wijzigen.

Op aandringen van TLN zal Kiwa een informatieblad meesturen, waarmee bestuurders onderweg eventuele vragen gemakkelijk kunnen beantwoorden. De verwachting is niet dat er veel vragen zullen komen. Nederland is niet de enige lidstaat die de kaarten elders moet bestellen wegens leveringsproblemen. Dit alles gebeurt overigens met toestemming van de Europese Commissie. Een en ander is ook bekend bij de handhavende instanties.

Wissel ten onrechte uitgegeven G1-kaarten om

Lidstaten mogen van de Europese Commissie geen eerste generatie (G1) kaarten uitgeven met een ingangsdatum van 15 juni of later. De Kiwa heeft deze kaarten helaas al wel uitgegeven. Deze kaarten moeten vervangen worden door de G2 bestuurders- en bedrijfskaarten (te herkennen aan het gedrukte ‘G2’ links onderaan de kaart).

Kaarthouders krijgen hier vandaag, morgen of overmorgen automatisch bericht van. Overigens raad TLN u aan om zelf te controleren of u een dergelijke kaart heeft ontvangen en contact te zoeken met de Kiwa indien u geen bericht ontvangt.

Verschijning eerste UK bestuurders- en bedrijfskaarten

Alle G2 bestuurders- en bedrijfskaarten met een ingangsdatum van 15 juni tot en met 21 juni worden deze week geproduceerd. Houders van deze kaarten kunnen vanaf donderdag 6 juni een afspraak maken voor het leveren van de kaarten. De bestuurders- en bedrijfskaarten hebben een normale looptijd van vijf jaar.

De verwachting van Kiwa is dat de Nederlandse G2-tachograafkaarten​ eind juni  geleverd worden. TLN zal u de komende tijd op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent de nieuwe generatie tachograafkaarten.​