Weer geen progressie in Brexit onderhandelingen

De vierde gespreksronde over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK is vrijdag 5 juni tot zijn einde gekomen. Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU voor de Brexit, stelt dat er ‘geen significante vooruitgang is geboekt’.

UK and EU flags merged by Houses of Parliament
Brexit - Parliament

De door de EU vier aangegeven “serious areas of blockages” zijn deze week niet besproken. Het gaat hierbij om: visserij, level of playing field, bestuur en wetshandhaving/veiligheid. De EU-hoofdonderhandelaar beschuldigt de Britten ervan dat ze onder de toezeggingen uit willen komen die afgelopen jaar zijn overeengekomen in de ‘Political Declaration’ (politieke verklaring). Ook over deze ronde uit Barnier zijn teleurstelling over het gebrek aan ambitie aan de kant van het Verenigd Koninkrijk. Het VK verwijt de EU dat het ze nog steeds vrijwel alle EU-standaarden moeten blijven volgen en te weinig eigen verdragen mogen hanteren.

Transitieperiode
Barnier laat weten dat het zo niet lang meer door kan gaan en benadrukt daarbij dat het VK weigert de overgangsperiode te verlengen. De EU heeft haar deur voor een langere transitieperiode nog steeds open staan. Op dit moment hebben de twee partijen nog vijf maanden om een no-deal te voorkomen. Tijdens de volgende onderhandelingsronde, die eind juni plaatsvindt, zal er gerichter gewerkt worden aan de moeilijkere kwesties. De datum voor die bijeenkomst is nog niet vastgesteld.