Weg open voor zero emissie bestelauto’s

Voor transportbedrijven met bestelauto’s liggen er goede mogelijkheden om de overstap naar elektrische modellen te overwegen. Voor bestelauto’s is er inmiddels al een fors aanbod. De financiële steun van het Rijk kan oplopen tot 60% van de meerkosten.

Bestelauto_elektrisch

Via de site TCO vergelijkingstool kun je gemakkelijk de kosten vergelijken tussen de zero emissiebestelauto van je keuze ten opzichte van diesel. Deze website is samengesteld door de Topsector Logistiek en onderzoeksbureau Panteia. Voor de kostenvergelijking is rekening gehouden met de bestaande subsidieregeling Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst.

Gunstige TCO
Staatssecretaris Van Weyenberg liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat de subsidieregeling in 2022 een grotere bijdrage oplevert voor kleinere bedrijven. De financiële steun aan kleine bedrijven loopt op tot maximaal 60% van de meerkosten. Bij kleine bedrijven gaat het om bedrijven met minder dan 50 werknemers en een jaaromzet of jaarlijks balanstotaal van maximaal 10 miljoen euro. Hierdoor loopt het subsidiepercentage op van 10 naar 12 procent. De website van Panteia laat zien dat de TCO voor een zero emissie bestelauto al voor heel wat toepassingen gunstig is. De brief van de staatssecretaris vind je hier. 
Vrachtauto’s
Ook voor vrachtauto’s is er een subsidieregeling in de maak. Die zal naar verwachting per 1 mei 2022 beschikbaar komen. Het ministerie heeft de concept-regeling hiervoor onlangs in consultatie gebracht. Dat biedt ondernemers en organisaties de mogelijk om te reageren om de voorgestelde regeling zodat voor de vaststelling ervan regeling gehouden kan worden met de ontvangen reacties. De consultatie is hier te vinden. Reageren kan tot 25 januari 2022.