Wegtransport maakt deel uit van nieuwe sancties

Dinsdag 5 april heeft de Europese Commissie een vijfde pakket aan sancties tegen Rusland voorgelegd aan de EU-lidstaten. Ook de wegtransportsector wordt dit keer meegenomen.

Traffic jam

Het sanctiepakket bestaat uit een importverbod op kolen uit Rusland, een transactieverbod voor de vier belangrijkste banken en een verbod voor Russische schepen en door Rusland geëxploiteerde schepen om toegang te krijgen tot EU-haven. Voort is er besloten tot specifieke invoerverboden en een algemeen EU-verbod op deelname van Russische bedrijven aan openbare aanbestedingen in de lidstaten. Tot slot is besloten tot uitsluiting van alle financiële steun aan Russische overheidsinstanties om te voorkomen dat er belastinggeld naar Rusland gaat.

Wegtransport
Het is voor het eerst dat ook het wegtransport wordt meegenomen in de sancties. Er komt een verbod voor Wit-Russische en Russische transportbedrijven om goederen te vervoeren naar de EU. Lidstaten mogen bepaalde vormen van vervoer uitzonderen, zoals vervoer van medicijnen, agro/food goederen, hulpgoederen, energieproducten.

Stemmen
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen schrijft dat het nieuwe sanctiepakket een ‘directe reactie is op de wreedheden in de Oekraïense stad Boetsja.’ De lidstaten moeten nog over dit pakket stemmen, maar de verwachting is dat dit zonder uitzondering wordt aangenomen.