Wensenlijst TLN aanpak wegen op netvlies Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt, net als TLN, dat een aantal knelpunten op de Nederlandse wegen moet worden aangepakt. Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer vandaag over het investeringsprogramma van het Rijk voor infrastructuur.

DIV20Transport20in20cijfers_2016-3

​TLN bracht in december, zoals elk jaar, een wensenlijst​ uit, met de knelpunten waar de branchevereniging het liefst snel investeringen van het Rijk ziet. De afgelopen tijd heeft TLN bij politici nogmaals zorgen over bepaalde knelpunten geuit, in de aanloop naar dit debat over het zogeheten Meerjarenprogramma voor Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT).

Tijdens het debat werd duidelijk dat de meerderheid van de aanwezige Kamerleden de mening van TLN ten aanzien van de grootste infraknelpunten deelt. Kamerleden hadden aandacht voor de A1(/A30), A2, A12, A15, A28, A50, A58, A67, N35, N36 en de Rijnbrug bij Rhenen.

A15

Gisteren werd bekend dat het Rijk 300 miljoen euro beschikbaar stelt​ voor een oplossing voor de op één na duurste file voor vrachtverkeer, op het traject Papendrecht – Gorinchem op de A15. Dit is positief nieuws. Toch ziet TLN nog meer problemen op de A15, vooral op het traject Deil-Valburg. CDA-Kamerlid Von Martels deelt de zorgen van TLN. Hij vroeg minister Van Nieuwenhuizen van IenW waarom ze alleen de mogelijkheden tot aanpak van de weg tot Gorinchem onderzoekt. De minister gaf aan dat zij het de hele A15 in het vizier heeft, maar dat de problemen tussen Papendrecht en Gorinchem groter zijn. Van Nieuwenhuizen zei ook dat ze met de provincie Gelderland om tafel zit om te kijken of er op korte termijn kleine aanpassingen gedaan kunnen worden om de A15 ook in Gelderland te verbeteren.

A12 Gouwe-Oudenrijn

De A12 tussen Gouwe en Oudenrijn is de op twee na duurste file voor vrachtverkeer en staat hoog op de wensenlijst van TLN. Vandaag gaf de minister aan dat ze aan de slag gaat met de A12: ‘We gaan binnenkort aan de slag met de A12 Gouda- Utrecht, inclusief de aansluiting met de N11. Dit traject komt in alle scenario’s als knelpunt naar voren, de A12 wordt ook in het regeerakkoord genoemd en er is geld voor beschikbaar, dus we gaan daar zeker mee aan de slag.’

A1/A30

TLN maakt zich al langer zorgen over het knelpunt A1/A30. Kamerleden delen die zorgen en vroegen de minister om snel tot een oplossing te komen. De minister gaf aan dat het onderzoek loopt en liet weten dat ze de Kamer in het najaar op de hoogte brengt van de uitkomsten.

A28

Zowel de ChristenUnie als de SGP wilden van de minister weten waarom het onderzoek naar de A28 nog niet is gestart. Volgens de minister start het onderzoek na de zomer en zal het onderzoek ook geheel volgens planning klaar zijn.​