Zeeuwse transportbedrijven gezocht voor Connected Transport Corridors

De provincie Zeeland wil Connected Transport Corridors in gaan richten en zoekt Zeeuwse transportbedrijven die hieraan mee willen doen.

ctc

Via Connected Transport Corridors kunnen deelnemende vervoerders sneller en efficiënter hun ritten doen. Doordat de voertuigen voorzien zijn van speciale technologie, kunnen ze gebruik maken van intelligente verkeerslichten. Daarnaast worden vrachtwagens als konvooi ingepland.

Groen licht
Een intelligent verkeerslicht detecteert het aankomende verkeer en geeft het konvooi van vrachtwagens prioriteit. De chauffeurs krijgen via hun boordcomputer of telefoon melding over de adviessnelheid om groen licht te krijgen en ontvangen daarnaast op maat informatie over files, wegwerkzaamheden en maximumsnelheid. Deze vorm van informatie-uitwisseling is mogelijk door nieuwe software en geïntegreerde overheidsdata in logistieke systemen.

Informatiebijeenkomsten
De Zeeuwse regio is aangesloten bij het initiatief van het Ministerie van I&W dat Connected Transport Corridors in het hele land ontwikkelt. In Zuid-Holland dat er in december mee startte reageerden vervoerders enthousiast. Het was de bedoeling dat er in Zeeland eind april/begin mei een informatiebijeenkomst zou komen, maar het coronavirus heeft roet in het eten gegooid. Op het moment dat coronamaatregelen worden opgeheven worden er regelmatig in Zeeland voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.

Meld je aan
Met de uitrol van de Connected Transport Corridors is er nog veel te ontwikkelen. Welke data heeft een wegbeheerder nodig? Onder welke voorwaarden willen de vervoerders data leveren en kan dat technisch allemaal wel? Hoe gaat integratie in de boordcomputers? Om dit soort algemene vraagstukken in breder verband te kunnen bespreken en te komen tot oplossingen, nodigt Zeeland vervoerders uit om deel te nemen aan een klankbordgroep. Ook als je geïnformeerd wilt blijven rondom de ontwikkelingen rond Connected Transport Corridors in Zeeland kun je een mailtje sturen naar: paul@connectedtransportcorridors.nl (Paul Swaak) of remcoderijke@zeeland-connect.nl (Remco de Rijke).