Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Teruggave accijns en btw buitenland

Dieselaccijns

Transporteurs hebben recht op teruggaaf van een gedeelte van de betaalde accijns op de diesel die in België, Frankrijk en Italië is getankt. Deze regeling is per land verschillend. De verschillen zitten in de uitvoering, de bedragen en de manier waarop de teruggaaf geregeld wordt. De teruggaaf bedraagt in België ongeveer 24,7 cent per liter, in Frankrijk ongeveer 17,7 cent en in Italië ongeveer 21,4​ cent. In de Landeninformatie staat beschreven hoe de teruggave verloopt:

Er zijn nog meer landen in de EU die een deel van de dieselaccijns teruggeven. Dit is doorgaans in landen waar de procedure niet door de Nederlandse ondernemer zelf gedaan kan worden. Omdat de informatie niet gemakkelijk voorhanden is en contact leggen met de betreffende overheidsdienst lastig is.

Btw

Als ondernemer betaalt u in het buitenland btw over aankopen. Deze btw kunt u terugvorderen van de lidstaat van de Europese Unie waar u deze heeft betaald, mits het beroepsgerelateerde aankopen zijn. Spullen voor auto’s bijvoorbeeld, maar ook diesel en betaalde tol.


Als een jaar is afgelopen, heeft u tot 30 september van het jaar dat daarop volgt, dus het lopende jaar, de tijd om uw aanvraag tot restitutie van btw in te dienen. De aanvraag verloopt via het Nederlandse belastingkantoor. De acceptatie of de afwijzing van uw aanvraag, ontvangt u van het buitenlandse kantoor. Het antwoord is altijd in de taal van het land van teruggaaf. Neem bij twijfel over de juistheid van het antwoord, of wanneer u de taal niet begrijpt, contact op met TLN via +31 88 456 75 67 info@tln.nl. TLN-partner Alfa Transport Service kan de procedure tot het terugvorderen van de btw in de praktijk voor u uitvoeren.

Wat betreft de btw-teruggave zijn sommige landen traag met het terugbetalen. Zij voldeden hiermee niet aan de gestelde termijn. Dankzij klachten van vervoerders heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) de Europese Commissie overtuigd dat zij in actie moest komen. Na ingrijpen van de Europese Commissie houden de lidstaten zich momenteel beter aan de gestelde termijnen voor terugbetaling van de btw.

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

     

    Gerelateerd aan dit onderwerp

     

    Accijns- en btw teruggave
    Douanezaken / TIR