Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Brexit

​​​​​Inleiding

Op 23 juni 2016 hebben kiezers in Groot-Brittannië (GB) zich in een referendum uitgesproken om de Europese Unie (EU) te verlaten. Vrijdag 29 maart 2019 was de voorziene datum waarop dit zou gebeuren.

​Omdat nog nooit eerder een EU-lidstaat heeft aangegeven de EU te willen verlaten en ook de Britse uitslag een verrassing was, brak er na 23 juni 2016 direct een periode van onzekerheid aan.

Deze Brexit-pagina biedt de leden van TLN inzicht in de algemene gevolgen van de Brexit, de verschillende scenario’s die er zijn voor de Britse uittreding en, indien mogelijk, een doorkijk naar de concrete consequenties voor de transport- en logistieke sector.

Voor onze sector is de relatie met GB van groot belang. Het land is voor Nederland het vierde exportland, na Duitsland, België en Frankrijk. Veel TLN-leden vervoeren bloemen, planten, levensmiddelen, maar bijvoorbeeld ook auto-onderdelen naar GB. Daarom moeten we ervoor zorgen dat onze export niet in gevaar komt.

TLN formuleerde een standpunt in relatie tot de Brexit en stelt in het verlengde daarvan een aantal hoofdvragen voor de sector:

 • Douane: hoe zit GB in de douane-afhandeling, wordt dit straks anders en komen er langdurige controles (met wachttijden) aan de grens?
 • Komen er straks misschien vervoerbeperkingen, zoals een verbod op cabotage?
 • Handel: gaat GB een gunstig ondernemersklimaat creëren dat effect heeft op de ladingstroom naar Rotterdam?
 • Calais: blijft de grenscontrole met GB bij Calais liggen?
 • Schengen: hoe zit het met chauffeurs uit Roemenië en Bulgarije, kunnen zij straks nog steeds naar GB rijden?

De inzet van TLN is tweeledig:

 • Beïnvloedend: de belangen van de transport- en logistieke sector moeten hoog op de politieke onderhandelingsagenda komen
 • Informerend: de leden van TLN moeten zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de Brexit, opdat ondernemers zich maximaal kunnen voorbereiden op de Brexit​

Activiteit​en en bijeenkomsten

Lees meer over Brexit-bijeenkomsten, Brexit-activiteiten van TLN en uiteraard nieuws over de Brexit​.

Rapporten en publicaties

Er verschijnen met enige regelmaat rapporten en publicaties over de Brexit, zowel vanuit Nederland als GB. TLN tracht deze te bundelen, zodat ondernemers vanuit meerdere invalshoeken goed geïnformeerd blijven.

Wat doet TLN in het Brexit-​​dossier?

TLN waakt over de belangen van de transport- en logistieke sector in het Brexit-dossier. TLN beïnvloedt, informeert en adviseert relevante partijen die een rol spelen in het Brexit-dossier: politici, ambtenaren, leden, zusterorganisaties, de GB-ambassade, enzovoort.

Doel is om voor de sector een Brexit te realiseren waarbij de transport- en logistieke sector het meeste baat heeft: het behoud van goede en vlotte handelsrelaties, inclusief een vlotte doorstroming en een snelle douaneafhandeling.

Om dit te bereiken: 

 • is TLN actief in Brussel
 • voert TLN gesprekken met Nederlandse en Britse stakeholders
 • is TLN actief in vele netwerken
 • organiseert TLN bijeenkomsten voor leden en buitenlandse Engelse delegaties, die bijvoorbeeld willen zien hoe goed de Nederlandse Douane functioneert

TLN doet dat natuurlijk niet alleen. Juist de bundeling van krachten met andere organisaties maakt dat TLN voor de transport- en logistieke sector in brede zin de belangen het beste kan verdedigen.​​​​

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

 

Gerelateerd aan dit onderwerp

 

Brexit
Internationaal