Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Code 95

​​Voor wie geldt de verplichting?

In 2017 is de Richtlijn 2003/59/EC herzien. Iedereen die beroepsmatig rijdt in het goederen- of personenvervoer, op basis van een C- of D-rijbewijs, moet een code 95 op het rijbewijs hebben staan om de vakbekwaamheid aan te tonen.

Basiskwalificatie en nascholing

Om een code 95 op het rijbewijs vermeld te krijgen, moeten transporteurs eerst de basiskwalificatie halen. Daarna is het verplicht om elke vijf jaar nascholing te volgen om de code 95 te verlengen en beroepsmatig te kunnen blijven rijden.

De nascholingscursussen sluiten niet af met een examen. Bij sommige opleidingen (denk aan ADR) is een examen wel verplicht vanuit andere wettelijke eisen. Het is mogelijk dat deze opleidingen ook meetellen voor de code 95. Informeer bij elke opleiding dus vooraf of dat het geval is.

Code 95-opleidingen bij TLN

​Transport en Logistiek Nederland (TLN) biedt een compleet pakket aan, dat ook in delen kan worden afgenomen, met de garantie dat uw chauffeurs op tijd klaar zijn voor de deadline:   
Meer informatie​? Neem dan contact op met TLN Opleidingen​.

Verklaring van Nascholing (VvN)​

Na vijf x zeven uur opleiding (waarvan minstens zeven praktijkuren) bij een door CCV-erkende opleider, ontvangt de chauffeur een e-mailbericht van het CBR. Daarin staat dat het CBR de verklaring van nascholing (VvN) naar de RDW heeft gestuurd. 

Vanaf dat moment kan de code 95 op het rijbewijs geplaatst worden, door vervanging of vernieuwing van het rijbewijs. Deze code 95 heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Het is dus belangrijk dat chauffeurs tijdig starten met de nascholing voor de volgende periode. 

Overzicht nascholingsuren in Mijn CBR

Het CBR houdt het aantal gevolgde nascholingsuren bij. Chauffeurs kunnen deze uren terugzien op Mijn CBR ​(inloggen met DigiD). Conform cao-afspraken mag de werkgever jaarlijks vragen om een geprint overzicht van vervoer en transport. ­

Vrijstellingen code 95

In sommige gevallen is er een vrijstelling mogelijk voor code 95. De ILT geeft geen individuele vrijstellingen af. 

Code 95 en verlengen rijbewijs

Om de einddata van het rijbewijs en de code 95 gelijk te laten lopen, kunt u na het afronden van de nascholing overwegen het rijbewijs eenmalig vroeger te verlengen. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen eigen verklaring nodig.​

  • Ga naar FAQ code 95 voor een overzicht met meest ​gestelde vragen.
  • Een actueel aanbod van de code 95-opleidingen vindt u onder TLN Opleidingen.
Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

 

Gerelateerd aan dit onderwerp

 

Code 95
Rijbewijs; Personeel en arbeid