Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Cybersecurity

​​​​Cybercriminaliteit treft alle bedrijven: groot, midden en klein. De AIVD meldt: ‘Digitale spionage en cybercriminaliteit blijven de grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven’. Criminelen gebruiken vaak DDOS-aanvallen en ransomware om uw interne netwerk plat te leggen. 

​​​​Digitale informatie-uitwisseling​

​Cybersecurity is van cruciaal belang. Transport- en logistieke bedrijven delen steeds meer informatie via internet. Denk aan informatie over de operatie (WMS/TMS/vrachtbrief CMR), klantgegevens, financiële stromen en voertuigpositie. Digitale informatie-uitwisseling is makkelijker en sneller, maar maakt ook dat de informatie onbeveiligd toegankelijk kan zijn voor derden.

Cybercriminaliteit treft veel ondernemers

Alle criminaliteit op het internet met ICT als middel en doelwit is cybercriminaliteit. Het doel van cybercriminaliteit is informatie boven water te krijgen die niet toegankelijk zou moeten zijn voor derden. 
Er zijn vele soorten cybercriminaliteitsincidenten. De meest voorkomende hebben betrekking op: ​

 • ​​Het onderling delen van inloggegevens tussen medewerkers.
 • Het ontvangen van malware (software om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen).
 • Het ontvangen van phishing mail (digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie, zoals uw inloggegevens, te ontfutselen).
 • Hacking (het inbreken in een computersysteem of netwerk).
 • Ransomware (gijzelingssoftware).
Uit onderzoek door TLN blijkt dat meer dan 60 procent van de respondenten weleens een malware-infectie heeft opgelopen binnen hun IT-omgeving. Daarnaast is meer dan 10 procent van alle respondenten weleens het slachtoffer geweest van ransomware. 

Meldplicht Datalekken

De Meldplicht Datalekken bestaat per 1 januari 2016. De Meldplicht Datalekken betekent dat een bedrijf verplicht is een datalek te melden aan de toezichthouder. Doet het bedrijf dit niet, dan kan zij een hoge boete opgelegd krijgen. 

Veilig Zakelijk Interne​tten

De campagne Veilig Zakelijk Internetten draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn en het beperken van de risico's. Op de website www.veiligzakelijkinternetten.nl staat veel informatie om u te helpen bij het verkrijgen van kennis, inzicht en de juiste maatregelen om uw digitale zaken te regelen. 

Technologische beveiliging is onmisbaar: 

​Veilig Online Onderneme​​​n Check 

Om u als ondernemer te helpen om te bepalen waar u aandacht aan moet besteden om veilig online zaken te kunnen doen is de Veilig Online Ondernemen Check ontwikkeld. Geef antwoord op de vragen en krijg een persoonlijk resultaat dat u helpt om de juiste keuzes te maken. U krijgt de nodige stappenplannen en tips om uzelf te wapenen tegen cybercrime. 

Ook is er de Cyber Risico Scan: een snelle, eenvoudige scan van uw website en bedrijfsnetwerk. De scan geeft direct inzicht in het beveiligingsniveau.
Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

   

  Gerelateerd aan dit onderwerp

   

  Cybersecurity
  Security; Criminaliteit