Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Cybersecurity

​Cybercrime treft alle bedrijven: groot, midden en klein. De AIVD meldt: ‘Digitale spionage en cybercriminaliteit blijven de grootste dreigingen voor overheid en bedrijfsleven’. Criminelen gebruiken vaak DDOS-aanvallen en ransomware om uw interne netwerk plat te leggen. 

​​​​Digitale informatie-uitwisseling​

​Cybersecurity is van cruciaal belang. Transport- en logistieke bedrijven delen steeds meer informatie via internet. Denk aan informatie over de operatie (WMS/TMS/vrachtbrief CMR), klantgegevens, financiële stromen en voertuigpositie. Digitale informatie-uitwisseling is makkelijker en sneller, maar maakt ook dat de informatie onbeveiligd toegankelijk kan zijn voor derden.

Cybercrime

Alle criminaliteit op het internet met ICT als middel en doelwit is cybercrime. Het doel van cybercrime is informatie boven water te krijgen die niet toegankelijk zou moeten zijn voor derden. 
Er zijn vele soorten cybercriminaliteitsincidenten. De meest voorkomende hebben betrekking op: 

 

 • ​​Het onderling delen van inloggegevens tussen medewerkers
 • Het ontvangen van malware (software om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot private computersystemen)
 • Het ontvangen van phishing mail (digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie, zoals uw inloggegevens, te ontfutselen)
 • Hacking (het inbreken in een computersysteem of netwerk)
 • Ransomware (gijzelingssoftware)

Cybersecurity Quick Scan

In mei 2016 heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) een onderzoek laten uitvoeren om te achterhalen in welke mate de leden van TLN bezig zijn met cybersecurity. Welke risico’s lopen zij ten aanzien van cybercriminaliteit? En zijn de belangrijkste kroonjuwelen wel echt de financiële informatiestromen? Om dit inzichtelijk te maken heeft TLN een Cybersecurity Quick Scan ontwikkeld.

 
Uit de Quick Scan blijkt dat meer dan 60 procent van de respondenten weleens een malware infectie heeft opgelopen binnen hun IT-omgeving. Daarnaast is meer dan 10 procent van alle respondenten weleens het slachtoffer geweest van ransomware.
 

Meldplicht Datalekken

De Meldplicht Datalekken bestaat per 1 januari 2016. De Meldplicht Datalekken betekent dat een bedrijf verplicht is een datalek te melden aan de toezichthouder. Doet het bedrijf dit niet, dan kan zij een boete tot €820.000 opgelegd krijgen. 

Veilig Online Ondernemen Check 

Om u als ondernemer te helpen om te bepalen waar u aandacht aan moet besteden om veilig online zaken te kunnen doen is de Veilig Online Ondernemen Check ontwikkeld. Geef antwoord op de vragen en krijg een persoonlijk resultaat dat u helpt om de juiste keuzes te maken. U krijgt de nodige stappenplannen en tips om uzelf te wapenen tegen cybercrime. 

Ook is er de Cyber Risico Scan: een snelle, eenvoudige scan van uw website en bedrijfsnetwerk. De scan geeft direct inzicht in het beveiligingsniveau.
Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

   

  Gerelateerd aan dit onderwerp

   

  Cybersecurity
  Security; Criminaliteit