Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Expeditie

​​Een expediteur is een logistieke dienstverlener, geen eigenaar van de goederen en een neutrale intermediair. Sommige expediteurs bieden een zeer breed pakket aan dienstverlening, terwijl anderen een specialisme uitoefenen of werkzaam zijn in een bepaalde nichemarkt.

Een expediteur wordt in Burgerlijk Wetboek omschreven als een partij die het vervoer regelt, maar niet feitelijk uitvoert ('doen vervoeren'). Dit houdt onder meer in dat een expediteur ten behoeve van zijn opdrachtgever vervoersovereenkomsten sluit, maar daar geen deel van uitmaakt. In deze hoedanigheid zorgt de expediteur voor de best passende vervoerswijze(n), selecteert de vervoerder(s), vergelijkt kosten en kijkt naar andere criteria die de opdrachtgever van belang acht, zoals betrouwbaarheid, het serviceniveau, duurzaamheid, etcetera.

Vanwege de volumes zal een expediteur het vervoer bij bijvoorbeeld rederijen en luchtvaartmaatschappijen beter kunnen inkopen.

De expediteur: architect van de logistiek

De omschrijving die het Burgerlijk Wetboek hanteert voor de expediteur is een beperkte definitie. De meeste expediteurs hebben zich ‘ontwikkeld’ en doen heel veel meer. Een expediteur wordt ook wel omschreven worden als de 'architect van de logistiek'.

In algemene zin beschikt een expediteur over de benodigde kennis en kunde van de complexe vervoersmarkt, een breed netwerk (van partners) in binnen- en buitenland, douanevergunningen, certificeringen en de nodige ICT.

Eigen deskundigheid

De expeditiesector kent dus vele specialisaties die hun eigen deskundigheid vragen, zoals het verrichten en adviseren bij douaneformaliteiten, verzekeringen van de lading, het verrichten van opslag- en distributieactiviteiten, groeperen van lading (alle modaliteiten) en het verrichten van allerlei toegevoegde waarde activiteiten zoals om- en verpakken, etiketteren etc. van goederen.

TLN & FENEX: samen wegwijs

Al meer dan 100 jaar behartigt FENEX de belangen van de Nederlandse expediteurs en logistieke dienstverleners. Op 1 januari 2013 hebben TLN en FENEX de krachten gebundeld. Sindsdien is FENEX als zelfstandige vereniging opgenomen in de structuur van TLN.

Meer informatie

Bent u op zoek naar een betrouwbare expediteur, wilt u meer weten over FENEX of wilt u lid worden? Ga dan naar fenex.nl of neem contact op met het secretariaat via fenex@fenex.nl of tel. 088 456 74 00.

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

     

    Gerelateerd aan dit onderwerp

     

    Expeditie
    Expediteursdocumenten; Transportrecht