Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Rij- en rusttijden

Iedere werkgever, zelfstandig bestuurder en chauffeur heeft ermee te maken: de rij- en rusttijden. Hoe lang mag er worden gereden? Hoe lang en wanneer moet er worden gepauzeerd? Hoe lang moet de rust zijn? Mag de rust worden genoten in de cabine? Vragen waar u dagelijks mee te maken heeft.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is uw deskundig adviseur en helpt u op weg met de volgende informatie, producten en diensten:

Rij- en rusttijden; gebaseerd op Europese regels

De Europese regelgeving zet gedetailleerde kaders neer waarbinnen er gereden en gerust mag worden. De regels zijn onder andere te vinden in de verordeningen EG 561/2006 ​en EU 165/2014. ​Nederland heeft de Europese regelgeving opgenomen in het Arbeidstijdenbesluit vervoer.

Praktijkvoorbeeld

TLN heeft het in 2016 onterecht gevoerde Frans boetebeleid voor pauzes bij dubbele bemanning van tafel gekregen. Dit boetebeleid is één van de vele praktijkvoorbeelden voor de wildgroei aan nationale interpretaties voor de Europese Commissie. De aangeleverde informatie vanuit de leden is daarbij van grote waarde geweest.

Wat vindt TLN?

TLN is voor regelgeving die uniform wordt uitgelegd en gehandhaafd en voor een humane behandeling van chauffeurs. De regelgeving en handhaving moet bijdragen aan de harmonisatie van de concurrentievoorwaarden. Frankrijk en België hanteren bijvoorbeeld een verbod op de 45 uur rust in de cabine terwijl de verordening op dit punt niet duidelijk is. Nederland doet dit nog niet en dat betekent dat veel chauffeurs hun rust van 45 uur op Nederlands grondgebied doorbrengen. De gevolgen daarvan worden in onze grensstreken met lede ogen aangezien. 

TLN onderstreept de doelstellingen van de verordening en zet zich in voor een regeling die uitvoerbaar en werkbaar is. TLN wil lidstaten verplichten om langs de weg vooral te controleren op de naleving van de wekelijkse rust en eventuele zware misstanden in de afgelopen 28 dagen. Overige overtredingen zouden lidstaten tot maximaal 8 dagen terug moeten controleren.

Meer informatie

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

 

Gerelateerd aan dit onderwerp

0ab6935c-abf8-4560-b73a-e9737bbb4149

 

Personeel en arbeid
Tachograaf