Recente ontwikkelingen

 

Naar nieuws

Rijbewijs

​Wat speelt er?

Een beroepschauffeur heeft een rijbewijs nodig en een bewijs van vakbekwaamheid. De voorwaarden om een rijbewijs te kunnen halen en houden, zijn vastgesteld in een ministeriële regeling. Het CBR is de uitvoerende instantie waar examen kan worden gedaan. Binnen het CBR hebben beroepschauffeurs te maken met het CCV.

Medische keuring 

Een medische keuring is onlosmakelijk verbonden aan het vak, want om een voertuig te mogen besturen, moet u voldoen aan een aantal eisen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, zo heeft de overheid bepaald. Om examen te kunnen doen voor de vrachtauto (categorie C), de bus (categorie D) of aanhanger (CE/DE) dient u daarom een medische keuring te ondergaan.

De arts geeft een Geneeskundige Verklaring af, die u samen met de Eigen Verklaring opstuurt naar het CBR om het rijbewijs aan te vragen.

Verlenging groot rijbewijs

Ook voor het verlengen van het groot rijbewijs (categorie C/CE en D/DE) dient u een medische keuring te ondergaan. Deze keuring vindt elke vijf jaar plaats. Aan de hand van het Geneeskundige Verslag bepaalt het CBR of uw rijbewijs weer voor een periode van vijf jaar wordt verlengd.

Eigen Verklaring

Met de Eigen Verklaring geeft u uitleg over uw gezondheidssituatie. De Eigen Verklaring CBR is verkrijgbaar op de site van CBR en op het gemeentehuis van uw woonplaats. 

Vakbekwaamheid/Code 95

Door beginnend chauffeurs moet de basiskwalificatie worden behaald via het CBR/CCV. Chauffeurs Beroepsgoederenvervoer met een basiskwalificatie (chauffeursdiploma) behoren vanuit Europese regelgeving elke vijf jaar nageschoold te worden.  

T-rijbewijs

Sinds 1 juli 2015 is het T-rijbewijs verplicht voor iedereen vanaf 16 jaar die op de openbare weg een land- en bosbouwtrekker (lbt) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (mmbs) wil besturen. Iedereen die vóór 1 juli 2015 in het bezit was van minimaal het B-rijbewijs, mag hiermee voertuigen van categorie T op de openbare weg (blijven) besturen.

Iedereen die een C-rijbewijs heeft behaald of zal behalen, mag ook na 1 juli 2015 voertuigen van categorie T (blijven) besturen. TLN heeft dit met succes in Den Haag bepleit. Zie voor meer informatie onze verdiepingspagina T-rijbewijs.

Wat vindt TLN?

Beginnend beroepschauffeurs kunnen op verschillende manieren worden geholpen om het groot rijbewijs te halen. Een MBO-2 opleiding op een ROC geeft niet alleen het rijbewijs en de basiskwalificatie, maar levert op de arbeidsmarkt ook een startkwalificatie op. Voor werkenden of werklozen die zich willen laten omscholen (zij-instromers in de sector) zijn er ook aantrekkelijke mogelijkheden.

Meer informatie is te verkrijgen bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek in Gouda via tel. 088 259 61 11 of via de website van het Sectorinstituut Transport en Logistiek.   ​

Lees meer

Extra informatie, producten en diensten

Exclusief voor leden

Wilt u inloggen voor extra informatie?

Word lid van TLN

Verdieping

Voor de leden die alles over dit onderwerp willen weten

     

    Gerelateerd aan dit onderwerp

     

    Rijbewijs
    Code 95