Blokkades in Frankrijk

​Franse stakers hebben sinds Pinksteren opnieuw wegen geblokkeerd om hun nationale grieven tegen binnenlands beleid tot uiting te brengen. Dit keer gaat het om een herziening van de Franse arbeidswetgeving.

België, Frankrijk – gezamenlijke blokkade acties

De acties kennen een grillig verloop. TLN raadt u aan om de website van Infotrafic te bekijken voor het meest actuele beeld.

Leden van TLN Internationaal ontvangen een berichtenservice over de situatie op de wegen in diverse landen met informatie en advies.

Meld hinder

TLN roept haar leden op om te laten weten waar hun voertuigen vaststaan, via internationaal@tln.nl. We kunnen op korte termijn niets anders doen dan instanties informeren over de concrete hinder die TLN van de acties ondervindt. Het is echter de zoveelste keer dat er in een land naar het pressiemiddel van de wegen blokkeren wordt gegrepen.

TLN begrijpt dat er een recht op staken geldt, maar is het zat dat keer op keer het buitenlandse wegvervoer, dat part noch deel heeft aan het binnenlandse conflict, wordt getroffen. Het vrij verkeer van goederen stelt op die manier steeds minder voor.

De mogelijkheden van de Europese Commissie in Brussel tot ingrijpen in de lidstaten zijn echter beperkt. Een lidstaat moet nu binnen 5 dagen aangeven welke maatregelen ze denkt te treffen om de blokkades ongedaan te maken. Die termijn is veel te ruim en te slap geformuleerd. Het vrije verkeer van goederen en diensten is een van de fundamenten van de EU en het wordt tijd dat Frankrijk hier ook naar handelt.

Overlast beroepsgoederenvervoer

De stakingen en wegblokkades in Frankrijk zorgen voor veel overlast voor het (internationale) beroepsgoederenvervoer. Vele voertuigen staan stil en kunnen geen kant meer op. 

Diverse bedrijven trekken bij TLN aan de bel en vragen om hulp. Omdat we in Frankrijk geen gesprekspartner zijn van de overheid, kunnen we vaak niet veel anders doen dan aandacht vragen voor de situatie. Maar, soms boeken we succes. Zoals toen TLN er met hulp van de ambassade in Parijs in geslaagd is om een blokkade in het havengebied van Le Havre te beëindigen. Hierdoor konden vrachtauto's een aantal fabrieksterreinen in dat gebied weer verlaten en hun rit vervolgen.

TLN roept haar leden dan ook op om bij wegblokkades contact op te blijven nemen, zodat TLN via haar contacten in binnen- en buitenland een bijdrage kan leveren aan het spoedig beëindigen ervan.

Ingrijpen Brussel meer dan gewenst

Het is de zoveelste keer dat er in een land naar het pressiemiddel van de wegen blokkeren wordt gegrepen. TLN begrijpt dat er een recht op staken geldt, maar is het zat dat keer op keer het buitenlandse wegvervoer, dat part noch deel heeft aan het binnenlandse conflict, wordt getroffen. Het vrij verkeer van goederen stelt op die manier steeds minder voor.

De mogelijkheden van Brussel tot ingrijpen zijn echter beperkt. Een lidstaat moet nu binnen 5 dagen aangeven welke maatregelen ze denkt te treffen om de blokkades ongedaan te maken. Die termijn is veel te ruim en te slap geformuleerd. Het vrije verkeer van goederen en diensten is een van de fundamenten van de EU en het wordt tijd dat Frankrijk hier ook naar handelt.

TLN wil graag weten of en in welke mate u hinder ondervindt. Bedrijven waarvan de chauffeurs vast zijn komen te staan of die anderszins nadeel hebben ondervonden door deze acties, kunnen hun meldingen hierover sturen naar internationaal@tln.nl

Persbericht

Lees meer over het standpunt van TLN in het persbericht over  ingrijpen door de Europese Commissie bij blokkades.

Bronvermelding en verwijzing

Verdieping

Voor de leden die alles over het onderwerp willen weten