Fiscale Vertegenwoordiging (Zoetermeer)

Start: Najaar 2024

Inhoud en doelgroep

Van de Fenex-bedrijven met douaneactiviteiten biedt 69% fiscale vertegenwoordiging als dienst aan en 22% biedt deze dienst via derden aan, maar ben je wel in control?

In Nederland bestaat de mogelijkheid om, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, de omzetbelasting bij het invoeren van goederen te verleggen (in plaats van afdragen en terugvragen). Dit is een belangrijk liquiditeits- en financieringsvoordeel en kan ook door buitenlandse ondernemers worden toegepast door het aanstellen van een fiscaal vertegenwoordiger. Deze dienst wordt voornamelijk door (douane-)expediteurs aangeboden.

Elke logistiek dienstverlener die optreedt als fiscaal vertegenwoordiger voor zijn buitenlandse opdrachtgever moet ook de btw-verplichtingen op de goederenstroom van deze opdrachtgever vervullen. Hierbij krijgt hij een aansprakelijkheid voor de BTW. Om dit op een verantwoorde wijze te doen, moeten vele zaken geregeld worden.

Om op te treden als Fiscaal Vertegenwoordiger moet er een goede basiskennis zijn van de BTW-wetgeving, met de opdrachtgever en andere betrokken partijen moeten duidelijke afspraken gemaakt worden en de interne, administratieve organisatie moet opgezet worden. Alle betrokken medewerkers hebben hun aandeel in het opbouwen van een compleet dossier voor een foutloze btw-aangifte, listing ICP en INTRASTAT aangifte.

Doelgroep
De cursus Fiscale Vertegenwoordiging is met name bedoeld voor medewerkers direct betrokken bij fiscale vertegenwoordiging en BTW op logistieke diensten zoals: Expediteurs, douanedeclaranten, finance en administratief medewerkers.

Voor management en sales is een verkorte cursus beschikbaar (zie cursus Introductie Fiscale Vertegenwoordiging).

Lesprogramma

 • Juridisch kader – BTW-transacties
 • De buitenlandse ondernemer en de BTW in Nederland
 • Fiscale vertegenwoordiging voor de BTW in Nederland
 • Vergunning/machtiging/contracten/bankgaranties
 • BTW bij invoer van goederen
 • BTW bij levering van goederen
 • BTW entrepotgoederen
 • Factuurvereisten
 • Fiscale vertegenwoordiging bij opslag en distributie
 • Dossieropbouw
 • Administratief systeem
 • Praktijkvoorbeelden

Duur, datum en locatie

Duur en lestijden
De cursus duurt 5 lesavonden van 18.30 tot 21.00 uur.

Startdatum
Najaar 2024. 

Aantal cursisten
Het aantal cursisten is vastgesteld op maximaal 15.

Locatie
Transport en Logistiek Nederland, Boris Pasternaklaan 22-30, 2719 DA te Zoetermeer.

In-company
Deze cursus leent zich uitstekend als in-company cursus. Het bedrijf is vrij in het bepalen van de cursuslocatie, de cursusdata en -tijden en het aantal deelnemers (max. 15).

Docent
De lessen worden gegeven door de heer Drs. Paul A. Barendregt.

Cursusboek
De cursisten ontvangen een cursusboek, dat ook na afloop van de cursus een waardevol naslagwerk voor de praktijk is.

Certificaat
Cursisten die alle lesavonden hebben bijgewoond, krijgen na afloop van de cursus een bewijs van deelname.

Investering en aanmelden

Cursusgeld
Het cursusgeld is vastgesteld op € 560,- (Fenex-leden) en € 730,- (niet-leden), prijswijzigingen voorbehouden en excl. BTW. TLN-leden krijgen 10% korting op de niet-leden prijs.

Annulering
Bij schriftelijke annulering tot 3 weken voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht. Bij tussentijdse beëindiging van de cursus is restitutie van het cursusgeld niet mogelijk.

Aanmelding
Je kunt je voor deze cursus online inschrijven. Na aanmelding volgt uiterlijk 3 weken voor aanvang van de cursus verdere informatie.

Meld je nu aan!


Vul hier de contactpersoon in namens de organisatie.

Meer weten?

Contact de expert

Team opleidingen (Fenex)

Adviseur opleidingen en trainingen