Minimumloon Frankrijk

In 2016 heeft Frankrijk een minimumloon ingevoerd dat ook van toepassing is op vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland. Hiermee willen ze zwartwerken bestrijden, uitbuiting voorkomen en eerlijke concurrentieverhoudingen bevorderen.

In 2016 heeft Frankrijk een minimumloon ingevoerd dat ook van toepassing is op vrachtwagenchauffeurs uit het buitenland. Hiermee willen ze zwartwerken bestrijden, uitbuiting voorkomen en eerlijke concurrentieverhoudingen bevorderen.

Waar gaat het om?

Het minimumloon geldt voor chauffeurs in dienst van niet-Franse bedrijven die vervoer verrichten naar en vanuit Frankrijk. Het minimumloon geldt niet voor chauffeurs die transitoritten door Frankrijk uitvoeren. Daarnaast geldt deze minimumloonwetgeving ook niet voor eigen rijders of eigenaren van een V.O.F. Het is wel van belang om een uittreksel van de Kamer van Koophandel in de cabine te hebben, waarmee je aantoont dat je ‘eigen rijder’ bent.

Wat betekent dit voor jou?

Je loopt het risico op boetes tot €4000 per chauffeur als hij of zij onderweg niet de hieronder genoemde documenten kan tonen:
-Kopie arbeidsovereenkomst. Deze hoeft niet vertaald te zijn in het Frans.
-A1 verklaring. Deze verklaring is aan te vragen via de Sociale Verzekeringsbank.
-Kopie detacheringsattest inclusief CAO-bijlage. U dient uw chauffeurs elk half jaar met een speciaal detacheringsattest te registreren bij het Franse ministerie van Arbeid. Dit kan online. ​Een invulhulp staat hier.  Elke chauffeur dient een kopie van dit attest bij zich te hebben. Transport in Nood kan u als TLN partner tegen 25 procent ledenvoordeel ontzorgen bij het registreren van uw chauffeurs. Neemt u gerust eens vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
-Kopie laatste loonstrook. Dit formulier is niet verplicht, maar kan helpen bij eventuele controles.

Het minimumloon in Frankrijk bedraagt momenteel €10,15 bruto per uur. Overuren, leeftijdstoeslagen, detacheringstoeslagen en vergoedingen in natura mogen eventueel (bruto)meetellen voor het bepalen van het minimumuurloon. Vergoedingen voor reis, verblijf en maaltijden mogen volgens de Franse autoriteiten niet meegeteld worden.

Daarnaast is het van belang om als ondernemer in Frankrijk een vertegenwoordiger aan te wijzen. Ieder bedrijf mag als vertegenwoordiger optreden, als ze maar in Frankrijk gevestigd zijn en in staat zijn contact te onderhouden met de Franse overheidsdiensten.

TLN-partner Transport in Nood kan je volledig ontzorgen en al het bovenstaande voor je regelen.

Contact

Heb je vragen over de wetgeving minimumloon Frankrijk? Of is er een probleem bij controle ontstaan? TLN helpt je graag verder via 088-4567567 of info@tln.nl.