Minimumloon Oostenrijk

Per 2017 heeft Oostenrijk haar minimumloonwetgeving ook toegepast op buitenlandse werknemers. De wetgeving is van toepassing op alle chauffeurs van internationale transporten met een laad- of losadres in Oostenrijk en chauffeurs van cabotageritten in Oostenrijk.

Per 2017 heeft Oostenrijk haar minimumloonwetgeving ook toegepast op buitenlandse werknemers. De wetgeving is van toepassing op alle chauffeurs van internationale transporten met een laad- of losadres in Oostenrijk en chauffeurs van cabotageritten in Oostenrijk.

Waar gaat het om?

Als bedrijf met transportactiviteiten in Oostenrijk dien je te voldoen aan de Oostenrijkse arbeidstijdenwet en cao voor het beroepsgoederenvervoer. Het minimumloon in Oostenrijk is tussen de €1400 en €1600 bruto per maand. Daarnaast moet je (uitsluitend voor het deel van werkzaamheden die chauffeurs in Oostenrijk uitvoeren) een aantal regels over arbeids- en rusttijden respecteren. Deze regels komen voort uit de Europese detacheringsrichtlijn. De Oostenrijkse en Nederlandse maximale arbeidstijden en minimale rusttijden verschillen nauwelijks waardoor het geen grote problemen gaat opleveren.

Wat betekent dit voor jou?

Een chauffeur die op Oostenrijk rijdt, moet geregistreerd worden. Met de Rahmenmeldung registreer je via één formulier per opdrachtgever meerdere chauffeurs voor een periode van drie maanden. Als je in aansluiting op een internationale rit nog meer cabotageritten of een nieuwe internationale rit vanuit Oostenrijk uitvoert is het van belang een Sammelmeldung te doen. Met dit registratieformulier kan je chauffeurs registreren. Daarnaast heeft TLN ter ondersteuning een invulhulp gemaakt. Ook is het belangrijk dat chauffeurs enkele documenten bij controle kunnen aantonen. Namelijk:
-Kopie van het registratieformulier
-De urenstaat of werkrooster van de chauffeur. Deze mag ook worden aangetoond met de tachograaf of boordcomputer. Voorwaarde is dat de rijtijd, overige werkzaamheden en beschikbaarheidstijd zichtbaar zijn voor de periode dat de chauffeur in Oostenrijk werkzaam is.
A1-verklaring.
-Documenten die minimaal de loonbetaling van de chauffeur bewijzen, zoals een arbeidscontract. Deze moet in het Engels zijn. Daarnaast is een loonstrook of bankbetalingsbewijs ook mogelijk, maar deze moeten dan wel in het Duits zijn. Om geen problemen tegen te komen raad TLN aan om alle vereiste documenten in het Duits mee te nemen.

In Oostenrijk hoeft geen vertegenwoordiger benoemd te worden die contact met de Oostenrijkse instanties verzorgt. Dit kan vanuit Nederland geregeld worden.

Indien een chauffeur niet geregistreerd staat en ook geen documenten kan laten zien, loopt het bedrijf het risico op een boete. Deze boete kan oplopen tot €10.000. TLN-partner Transport in Nood kan je volledig ontzorgen en al het bovenstaande voor je regelen.

Contact

Heb je vragen over de wetgeving minimumloon Oostenrijk? Of is er een probleem bij controle ontstaan? TLN helpt je graag verder. Neem contact op via 088-4567567 (TLN Ledendesk) of via info@tln.nl.