De reis van kaas

Een blokje bij de borrel of een plak op je boterham: zo vanzelfsprekend als kaas lijkt, zo bijzonder is het logistieke verhaal erachter. We nemen je mee, van boerderij tot distributiecentrum.

01 Bij de veehouder

Op de boerderij worden de koeien gemolken door een melkrobot. Dat is efficiënter voor de veehouder en diervriendelijker voor de koe. Zij bepaalt namelijk zelf wanneer ze gemolken wil worden.

02 Op melktransport

Een volledig elektrische Rijdende Melk Ontvangst (RMO)-vrachtauto haalt de melk op bij de boer. Voor het laden begint, worden melkmonsters afgenomen voor een laboratoriumanalyse. Is de melk goedgekeurd? Dan gaan we de melk lossen bij de kaasmakers.

03 Bij de kaasmaker

De melk wordt verhit en verrijkt met zuursel en stremsel. Zo ontstaat een dikke massa: de wrongel. Na het wassen wordt die geperst in de kenmerkende ronde kaasvorm. Daarna volgt er een zoutbad en begint het rijpingsproces.

04 Op de plank

De kaas rijpt in speciale ruimtes op houten planken. Jonge kaas is na vier weken klaar. Belegen kaas na vier maanden. Oude kaas rijpt meer dan een jaar voor de volle smaak.

05 Snijden en verpakken

Bij verpakkingsbedrijven worden de kazen gesneden en verpakt. De verpakkingen bestaan nu vaak nog uit plastic, maar de sector werkt hard aan duurzamere verpakkingsoplossingen.

06 Verdere verspreiding

Na het verpakken gaan de kazen naar distributiecentra. Van daaruit worden ze met duurzaam transport verder verspreid. Bijvoorbeeld naar de supermarkt bij jou om de hoek.

07 In het schap

Daar ligt ‘ie: je favoriete kaas. Als blokje voor bij de borrel. Of als plakje klaar voor op je boterham. Hoe dan ook: vers gerijpt, vakkundig verpakt en zorgvuldig vervoerd. Het lukt alleen met logistiek.