De reis van jouw avocado

De avocado in jouw fruitschaal is helemaal klaar voor die ene smoothie of salade. Maar hoe komt hij daar terecht? Vanavond zin in een lekkere zachte avocado in je salade? Dan kun je vanmiddag nog bij de supermarkt een perfect rijpe ‘ready to eat’-avocado gaan halen. Maar voordat hij in dat schap terechtkomt, legt die avocado een hele reis af.

Van de boom...

Die reis begint natuurlijk aan een boom. In de boomgaard wordt je avocado geoogst, waarna hij in een inpakbedrijf wordt gekoeld, gesorteerd en verzendklaar gemaakt. Daarna vaart de avocado samen met andere versproducten in een groot schip richting Nederland. Bij aankomst in de Nederlandse haven hijsen kraanmachinisten de zeecontainers met versproducten uit de schepen. Met een strakke planning zorgt een logistiek medewerker ervoor dat de zeecontainer met de avocado naar een koelhuis gebracht wordt. Hier worden de avocado’s gelost en opgeslagen in een magazijn met koeling, zodat de avocado’s lekker vers blijven. Deze koeling maakt gebruik van een natuurlijk koelmiddel en koelmagazijnen wekken zelf energie op door middel van zonnepanelen op het dak.

Om ervoor te zorgen dat alleen de beste van de beste producten bij jou terechtkomen gaan de controleurs aan de slag. Heeft het fruit of de groente de juiste maat en kwaliteit? Het onafhankelijke Kwaliteits-Controle-Bureau (Stichting KCB) zorgt er met een tweede controle voor dat het product vrij van insecten is en de kwaliteit volgens de afspraken en regelgeving. Daarna is de avocado klaar om officieel ‘Nederlander’ te worden en wordt hij ingeklaard door de douanedeclaranten.

...naar je bord

De ordermanagers zijn de echte regelaars in het traject en bepalen waar de pallets in het warehouse worden opgeslagen. Heftruckchauffeurs bewegen zich behendig door het warehouse en zorgen dat de avocado’s veilig en snel op de juiste plek komen tot ze naar de volgende bestemming kunnen.

Om jouw avocado ‘ready to eat’ te maken, komt hij te liggen in een perfect afgestelde rijpcel onder het toeziend oog van een rijpmeester. Geduld is een schone zaak.

Na het rijp maken wordt de avocado verpakt in een netje of een kartonnen schaaltje, gesealed en beplakt met een ‘ready to eat’-stickertje. De transportplanner van een transportbedrijf schakelt dan met de chauffeur, die de reis voortzet. Nu nog vaak met een vrachtwagen op diesel, maar straks veel vaker met eentje op elektriciteit. Zeker in de binnensteden. Bij de vele kilometers die worden afgelegd in de transportsector wordt zoveel mogelijk geprobeerd te rijden op groene brandstof. De elektrische trucks rijden waar mogelijk op zelf opgewekte energie.

Veilig afgeleverd bij het distributiecentrum van de supermarkt haalt de magazijnmedewerker de avocado’s binnen, waarna ze worden opgeslagen in gekoelde distributiecentra met de juiste temperatuur. Vanaf hier wordt jouw ‘ready to eat’ avocado opgehaald door een chauffeur en vervoerd naar je buurtsuper.

Vanaf de boom, nu helemaal klaar voor jouw smoothie. Het lukt alleen met logistiek.

Meer informatie over werken in de sector logistiek? Kijk op deze website.

Vanaf de boom, nu helemaal klaar voor jouw smoothie. Het lukt alleen met logistiek.