Bruto winstmarge logistiek is niet 4,5%, maar stijgt 4,5%

Kortgeleden publiceerde accountantsorganisatie SRA haar ‘Branche in Zicht 2018’. Een aantal bronnen interpreteerde een specifieke zin verkeerd, waardoor een verkeerde boodschap naar buiten kwam. Wij leggen het graag uit.

​In het hoofdstuk ‘De Nederlandse Logistiek’ stond de zin ‘De ontwikkeling van de brutomarge stond wel onder druk: van +7,3% in 2016 naar + 4,5% in 2017’. Een aantal bronnen gebruikte vervolgens koppen als ‘Winstmarge logistieke sector vorig jaar gedaald naar 4,5%” of “Logistieke sector: meer omzet en winst minder brutomarge”. Zorgvuldige lezing van de tekst, raadpleging van de bijbehorende tabel en navraag bij SRA wijst uit dat het hier gaat om procentuele mutaties in 2017 ten opzichte van 2016. Oftewel, de bruto marge in de Logistiek Sector is niet 4,5%, maar stijgt 4,5%.

Onder druk?

De bruto marge steeg in 2016 met 7,3%. Of door die lagere groei in 2017 met 4,5% de brutomarge meteen onder druk staat, daarover valt over te twisten. Maar deze stijging zou volgens SRA wel lager zijn dan het door hen berekende MKB gemiddelde. De rapportage vertelt niet hoe hoog de bruto marge in de logistiek is. Om de logistieke sector in beeld te brengen analyseerde SRA bedrijven onder meer vallend in goederenvervoer over de weg en goederenvervoerder over water. ​

Meer weten?

Contact de expert

Roger van Straaten

Beleidsadviseur

Heb je als lid een vraag voor een van onze experts? Neem contact op!

Vragen waar je het antwoord zo 1,2,3 niet op weet? Of twijfel je ergens misschien over? Ons team van de Ledendesk zit dagelijks klaar om al je vragen te beantwoorden of je door te verwijzen naar een specialist via 088-4567567 of per mail via info@tln.nl.