Internationaal

Op deze themapagina vind je een overzicht van informatie over internationaal. Ontdek de standpunten, bekijk de gerelateerde onderwerpen (dossiers) en lees daarin het laatste nieuws en met welke expert je contact op kunt nemen. Log in om via de mail dagelijks updates te ontvangen.

Dagelijks worden goederen over de hele wereld vervoerd. De logistieke en transportsector speelt dan ook een belangrijke rol in de hedendaagse geglobaliseerde economie. Vooral Nederland beschikt over een strategische ligging binnen Europa. Hierdoor fungeert ons land als belangrijk knooppunt voor internationaal transport en logistiek. Nederland wordt gezien als de toegangspoort van Europa met Rotterdam als één van de grootste en drukste havens ter wereld.

Daarnaast staat de Nederlandse infrastructuur bekend om zijn efficiëntie en connectiviteit, waardoor het transport van goederen soepel kan verlopen. Dit komt doordat Nederland beschikt over een uitgebreid netwerk van (snel)wegen, spoorwegen en waterwegen. Dit vereenvoudigt het vervoer van goederen binnen Nederland en naar andere landen.

Internationale uitdagingen

Ondanks de strategische ligging van Nederland en de goede infrastructuur, krijgt de sector ook te maken met verschillende uitdagingen. Zo vormen belastingen en douaneregels één van de grootste uitdagingen bij  internationaal transport. Door de vele gecompliceerde regels zijn organisaties genoodzaakt om lokale wet- en regelgevingen optimaal te kennen. Dit voorkomt extra kosten en/of vertragingen. Daarnaast kunnen verschillende verkeersomstandigheden een obstakel vormen voor bedrijven binnen de sector. Files en opstoppingen komen geregeld voor en dit zorgt voor vertragingen. 

Netwerken met collega-ondernemers

Via TLN ontmoet je collega-ondernemers. Zowel fysiek als online. Samen weet je meer en kun je informatie delen over wat het betekent om als ondernemer actief te zijn in de logistieke- en transportsector.