Verkeersvoorschriften
Internationaal gelden verschillende verkeersvoorschriften. Als vereniging en belangenbehartiger delen TLN en haar leden kennis, expertise en geeft TLN toegang tot relevante diensten en producten.
Waar gaat het om?
Het beroepsgoederenvervoer is partner bij het realiseren van verkeersveiligheid. Door strikte naleving van de (internationale) verkeersvoorschriften draagt de transportsector actief bij aan het verminderen van verkeersongevallen en het waarborgen van veilige mobiliteit op de wegen.
Per afgelegde kilometer zijn vrachtauto’s niet vaker betrokken bij ernstige ongevallen dan personenauto’s maar een ongeval met een vrachtauto leidt door de constructie en het gewicht wel vaker tot ernstige gevolgen dan bij personenauto’s. Daarnaast is bij aanrijdingen met vrachtauto’s de impact op de doorstroming groter. Hierdoor komt het vrachtverkeer regelmatig negatief in het nieuws. Dit leidt er toe dat verschillende politici het onderwerp ‘vrachtverkeer’ ter sprake brengen in de Tweede Kamer en meer maatregelen van de minister eisen.
Wat betekent dit voor jou?
Elke transportondernemer probeert het risico op verkeersongevallen te voorkomen. Dat kan door goed onderhoud van de voertuigen maar ook door afspraken te maken met medewerkers op kantoor en op de auto’s. Zulke maatregelen vormen samen de veiligheidscultuur van het transportbedrijf. Feitelijk gaat het er om dat bij alle operationele activiteiten ook steeds de verkeersveiligheid wordt meegewogen. Planning, rijtijden, rijgedrag en schadepreventie zijn daarin bijvoorbeeld belangrijke punten. Net als het tijdig nemen van maatregelen wanneer er slecht weer op komst is. TLN geeft in samenwerking met RWS in die gevallen een waarschuwingsadvies uit. De aandacht voor verkeersveiligheid is van belang voor elk transportbedrijf. De aanpak om dit steeds onder de aandacht houden en het belang ervan te blijven benadrukken, verschilt per bedrijf.
Op de TLN landeninformatie pagina kun je per land de daar geldende verkeersvoorschriften terugvinden. Raadpleeg deze voorschriften voor vertrek.
Standpunt TLN
TLN is van mening dat onze sector een eigen verantwoordelijkheid heeft bij de verdere verbetering van de verkeersveiligheid. Daarom draagt TLN bij aan werkbare en effectieve wet- en regelgeving voor voertuigeneisen en infrastructuur. Daarbij moet er aandacht zijn voor zowel mens en voertuig als infrastructuur. De factor mens gaat over gedrag, zowel op kantoor als in de vrachtauto. Denk aan het stimuleren van defensief rijden. TLN informeert actief haar leden over ontwikkelingen ten aanzien van de verkeersveiligheid van het goederenvervoer over de weg.
Maar de veiligheid van het vrachtverkeer hangt niet alleen van de sector zelf af. Meer dan de helft van de ongevallen met vrachtauto’s wordt veroorzaakt door de andere weggebruiker. TLN vindt het belangrijk dat ook organisaties van andere weggebruikers in goede samenspraak hun verantwoordelijkheid nemen. Daarom initieert en realiseert TLN projecten zoals Veilig-op-Weg, waarbij basisschoolleerlingen lessen krijgen over de dode hoek.
Gerelateerde dossiers
TLN Internationaal
Met het lidmaatschap van TLN Internationaal heb je altijd en overal toegang tot de meest actuele informatie (o.a. landeninformatie over 50 landen) en toegang tot specialisten die je verder helpen (denk aan vragen over boetes en douane).