Consultatie: zorg voor geld en stroom

Vorige week startte de internetconsultatie ‘Meer subsidie verduurzaming door vrachtwagenheffing’ waarmee organisaties en ondernemers kunnen reageren op het concept-meerjarenprogramma voor de terugsluis van de opbrengsten van de Vrachtwagenheffing inclusief de beoogde voorfinanciering. Intussen heeft TLN in samenspraak met evofenedex en VERN haar reactie op de plannen ingediend.

De organisaties zijn blij dat de plannen voor het meerjarenprogramma terugsluis nu openbaar zijn gemaakt. Gelijktijdig benadrukt TLN dat de voorfinanciering onmisbaar is om de verduurzamingsopgave op tijd in goede banen te kunnen leiden. Juist in de komende jaren is er een toereikend subsidiebudget nodig voor de inzet van zero emissievoertuigen en de bijbehorende laad- en tankinfrastructuur. Ook is de betaalbare inzet van hernieuwbare brandstoffen zoals HVO en bioLNG van belang voor ondernemers die de komende jaren nog niet kunnen of hoeven overstappen op zero emissievervoer. De Brusselse richtlijnen die het prijsverschil tussen fossiele en hernieuwbare energie zullen verkleinen, laten nog enkele jaren op zich wachten. Tot die tijd geeft TLN het de overheid in overweging om voor betaalbare, hernieuwbare transportbrandstoffen gebruik te maken van het Klimaatfonds.

De volledige reactie staat op Overheid.nl | Consultatie Terugsluis vrachtwagenheffing, reactie (internetconsultatie.nl).

Meer subsidie verduurzaming door vrachtwagenheffing – Transport en Logistiek Nederland (tln.nl)

Meer weten?

Contact de expert

Paul Poppink

Coördinator sector en beleid

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.