Duitse ‘dieselverboden’: weinig gevolgen voor Nederlandse transporteurs

Nederlandse transporteurs lijken weinig tot geen gevolgen te ondervinden van mogelijke verboden om met oudere dieselauto’s Duitse binnensteden binnen te rijden.

Nederlandse transporteurs vaak al Euro 6

Voor Nederlandse transporteurs die veel naar Duitsland rijden, lijken de gevolgen minimaal te zijn, zo legt TLN ook uit in het Reformatorisch Dagblad. Ten eerste komen Nederlandse transporteurs die naar Duitsland rijden meestal niet in de binnensteden. Zij moeten juist vaak bij distributiecentra op industrieterreinen zijn. Daarbij lijken Euro6-vrachtauto’s niet onder de verboden te vallen. Een groot deel van de Nederlandse vrachtauto’s is Euro 6, met name de vrachtauto’s die internationaal transport doen. Voor hen zou dat verbod dus niet gelden.

Gisteren bepaalde de hoogste Duitse bestuursrechter dat steden zulke rijverboden mogen invoeren​. Steden die dat niet willen, kunnen tot zo’n maatregel worden gedwongen. Deze rijverboden worden naar alle waarschijnlijkheid stapsgewijs ingevoerd. Stuttgart, een van de steden waar dit speelt, mag pas vanaf september 2019 Euro 5-dieselauto’s weren. Oudere modellen mogen al eerder worden geweerd, maar ook stapsgewijs.

Meld je aan voor de community om je ervaringen te delen.

TLN-leden ontmoeten elkaar op bijeenkomsten, maar ook online. TLN is van start met een pilot voor leden. Zij krijgen online toegang tot een omgeving waarop ze informatie kunnen delen over ondernemerschap en relevante onderwerpen zoals duurzaamheid.