Europese Commissie stelt koerswijziging CSRD voor

De Europese Commissie publiceerde vandaag haar voorstellen om de regeldruk te verminderen die onder andere volgt uit de CSRD-wetgeving. De voorstellen houden in dat er minder bedrijven rechtstreeks onder de CSRD-regels vallen en dat de administratieve last voor die bedrijven en hun ketenpartners wezenlijk afneemt. TLN juicht vereenvoudiging van administratieve lasten toe maar hecht daarnaast ook aan betrouwbare informatie van overheden. Er zijn al heel wat bedrijven druk bezig met voorbereidingen om aan de aangekondigde CSRD-regels te kunnen voldoen. De komende maanden zal meer bekend worden over de voorstellen en het draagvlak voor de wijzigingen in het Europees Parlement en de Raad. 

Zo stelt de Commissie voor om de drempel voor rapportage te verhogen naar bedrijven met 1.000 medewerkers. In de huidige EU-regels wordt nog uitgegaan van 250 medewerkers en een balanstotaal van minstens 25 miljoen euro en een omzet van 50 miljoen euro. Bedrijven of groepen met minder dan 1.000 werknemers vallen volgens het voorstel buiten het bereik van CSRD. De Commissie verwacht dat de hoeveelheid bedrijven die rechtstreeks onder de CSRD-regels vallen hierdoor met 80 procent afneemt. Daarnaast zet de Commissie in op het beperken van de uitvraag bij ketenpartners door de vrijwillige rapportagestandaard zoals die nu voor het MKB is ontwikkeld (VSME) als plafond voor uitvraag te laten gelden. Verder wil de Commissie de voorgenomen sectorspecifieke standaarden laten vervallen.

CSDDD

De Europese Commissie doet ook voorstellen om de CSDDD (EU-ketenzorgplichtwet) te wijzigen. Voor de CSDDD was de drempel gaandeweg het wetgevingsproces al verhoogd naar bedrijven met 1.000 werknemers en een omzet van € 450 miljoen. De CSDDD legt deze bedrijven zorgverplichtingen op om doorlopend onderzoek te doen naar de eigen bedrijfsactiviteiten en die in de waardeketen. En de impact daarvan op het gebied van milieu en mensenrechten. Net als bij de CSRD geldt daarom dat de Richtlijn impact kan hebben op kleinere ondernemingen als zij onderdeel uitmaken van de waardeketen van een bedrijf dat onder deze regelgeving valt. De Europese Commissie stelt onder andere voor om de doorwerking naar kleinere ketenpartners die geen directe zakenpartners/leveranciers zijn te beperken en ook hier aan te haken bij de VSME van de CSRD.

Komende maanden meer duidelijkheid

Het is opmerkelijk dat Brussel de wetswijzigingen voorstelt al voordat alle lidstaten van de EU de huidige regels naar Nationale wetten hebben omgezet. Ook in Nederland wordt nog gewerkt aan de vertaling naar nationale regels voor onder meer toezicht en handhaving. TLN juicht vereenvoudiging van administratieve lasten toe maar hecht daarnaast ook aan betrouwbare informatie van overheden Er zijn immers al heel wat bedrijven druk bezig met voorbereidingen om aan de aangekondigde CSRD-regels te kunnen voldoen. De komende maanden zal meer bekend worden over de voorstellen en het draagvlak voor de wijzigingen in het Europees Parlement en de Raad. Dan zal ook meer bekend worden over de doorwerking van de aanpassingen voor bedrijven in Nederland. De voorstellen en meer informatie hierover vind je in de persverklaring en in de Q&A van de Europese Commissie.


Heb je vragen? Neem voor meer informatie contact op met de TLN Ledendesk via info@tln.nl of 088-4567567.