Europese prioriteiten 2025: een cruciaal jaar voor de transport- en logistieke sector

De Europese Commissie heeft haar Werkprogramma voor 2025 gepresenteerd waarin de belangrijkste beleidsprioriteiten en wetgevingsinitiatieven voor het komende jaar worden vastgelegd. Dit programma is van groot belang voor de Nederlandse transport- en logistieke sector, omdat het inzicht geeft in de regelgeving die op ons afkomt én de onderwerpen waarop TLN zich komend jaar richt in Brussel.


EU vlaggen

In 2025 liggen de EU-prioriteiten voor onze sector op drie hoofdthema’s: concurrentiekracht, de voortzetting van de groene transitie en digitalisering. Dit gaat bijvoorbeeld om wetgeving rondom CO₂-reductie (90%), betaalbare en opschalen van zero-emissie-infrastructuur en het verminderen van administratieve lasten – met een geplande verlaging van 25% voor grote bedrijven en zelfs 35% voor het mkb.

TLN volgt deze ontwikkelingen nauwgezet en behartigt de belangen van de sector in Brussel. Hieronder bespreken we de belangrijkste EU-plannen voor 2025 en wat deze betekenen voor transport en logistiek.

Focus op concurrentiekracht: minder regels, meer interne markt

De geopolitieke spanningen – zoals de herverkiezing van Trump, de aanhoudende oorlog in Oekraïne en oneerlijke concurrentie door China – hebben de Europese Commissie gedwongen om competitiviteit en internationale concurrentiekracht bovenaan de agenda te zetten.

Om de positie van Europese bedrijven te versterken, heeft de Commissie een Competitiveness Compass gelanceerd. Dit document benoemt structurele uitdagingen, zoals complexe rapportageverplichtingen, energie-afhankelijkheid en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Daarnaast introduceert het concrete initiatieven om deze problemen aan te pakken.

Voor de transport- en logistieksector zijn de volgende plannen bijzonder relevant:

  • Simplificatie Omnibus: een voorstel om de administratieve lasten te verminderen, met een beoogde afname van 25% voor grote bedrijven en 35% voor het mkb.
  • Strategische dialoog voor de automobielindustrie: dat moet leiden tot een Industrial Action Plan om de productie van ZE-voertuigen in Europa te stimuleren, en om de juiste skills aan te trekken.
  • Actieplan ‘Betaalbare Energie’: Harmoniseren van netwerktarieven en belastingmaatregelen, terwijl subsidies voor fossiele brandstoffen worden afgebouwd. Ook wordt ingezet op een efficiënter en beter afgestemd Europees elektriciteitsnet.

Daarnaast blijft TLN nauw betrokken bij de Interne Marktstrategie, waarbij detachering een belangrijk thema is. Al deze maatregelen moeten bijdragen aan een sterker en concurrerender Europees bedrijfsleven, met directe impact op onze sector.

Groene transitie: minder administratieve druk, meer efficiëntie

Een toekomstbestendige en duurzame economie blijft een speerpunt voor de EU. De aanpak is tweeledig: het doorzetten van de groene transitie én bestaande wetgeving versimpelen en stroomlijnen. Hiermee hoopt de Commissie bedrijven minder in de weg te zitten met rompslomp en rapportageverplichtingen.

Een centrale rol is weggelegd voor de Clean Industrial Deal, een breed pakket aan maatregelen om de Europese industrie op een duurzame manier concurrerend te maken. Dit pakket omvat ook investeringen in schone industrie en in het Europese elektriciteitsnet, essentieel voor de uitrol van emissievrije transportoplossingen. Ook zal een Industrial Decarbonisation Accelerator Act gelanceerd worden dat de verduurzaming in industrie en transport een versnelling hoger moet zetten.

Specifiek voor de logistieke sector is het relevant om het Sustainable Transport Investment Plan in de gaten te houden. Met dit initiatief is de Europese Commissie onder andere van plan de versnelde uitrol van schone laad- en tankinfrastructuur te stimuleren en om meer privaat geld mogelijk te maken.

TLN in Brussel: uw belangen, onze inzet

Transport en Logistiek Nederland is een belangrijke gesprekspartner in Brussel en volgt de ontwikkelingen op de voet. We zijn positief over de focus op concurrentiekracht en het verminderen van rapportagedruk. Echter, TLN mist een sterke inzet op multimodaliteit en investeringsplannen in fysieke infrastructuur. Die laatste is cruciaal voor de Europese defensieplannen (dual-use infra) en voor ZE-infra.

Daarnaast blijft TLN betrokken op de lopende wetgevingsdossiers, zoals: maten en gewichten, rijbewijsrichtlijn, herziening douanewetboek, enzovoort.

Om de impact van EU-wetgeving in de praktijk te laten zien, nodigt TLN graag Europese besluitmakers uit voor werkbezoeken in Nederland. Zo zorgen we ervoor dat de stem van de Nederlandse transport- en logistieke sector wordt gehoord en meegenomen in de beleidsvorming.

Meer weten?

Contact de afdeling Team public affairs

Contact de expert

Robbe Van Grembergen

Manager European Affairs (belangenbehartiging EU)