De nieuwe tariefstructuur van het Eurovignet is gebaseerd op EU-wetgeving. Deze wordt halverwege 2026 ook voor de Nederlandse Vrachtwagenheffing (VWH) gebruikt. Duitsland en Oostenrijk gebruiken dit systeem ook voor de Maut en de tol. Voor de tariefberekeningen worden motorrijtuigen per categorie (en subcategorie) ingedeeld in vijf CO2-emissieklassen variërend van klasse 1 tot en met klasse 5 (emissieloos). Voor de CO2-emissieklassen 2 – 5 geldt er een korting. De CO2-emissieklassen 2 – 5 zijn respectievelijk (minimaal) 5%, 8%, 50% en 100% schoner dan de daartoe gestelde norm in milieuverordeningen. Binnen CO2-emissieklasse 1 is nog een onderverdeling op basis van de Euronorm (0 – 6).
CO2-referentiewaarden
Er zijn in totaal 18 voertuiggroepen waarbij het aantal assen, de configuratie (enkelvoudige bedrijfsauto of trekker) en de technisch toelaatbare maximummassa van het motorrijtuig bepalen welke groep van toepassing is. Voertuigen uit groepen waarvoor nog geen CO2-referentiewaarden zijn vastgesteld, vallen automatisch in CO2-emissieklasse 1 of 5 (emissieloos). Motorrijtuigen worden elke zes jaar opnieuw geclassificeerd. Het betekent dat een voertuig met een datum van eerste registratie van 1 mei 2024 met een vastgestelde CO2-emissieklasse 3, in deze klasse blijft tot 1 mei 2030. Daarna wordt de CO2-klasse opnieuw bepaald. Voor de meeste voertuigen die niet emissieloos zijn, zal dat waarschijnlijk een lagere CO2-emissieklasse betekenen, omdat de normen waaraan wordt getoetst steeds worden aangescherpt.
Code V.7
Voor in Nederland geregistreerde voertuigen is de RDW belast met het vaststellen van de CO2-emissieklasse voor het Eurovignet en later de VWH. De voor het voertuig van toepassing zijnde waarde is in het kentekenregister (OVI) te vinden onder het kopje Motor & Milieu, code V.7. Op basis van het aantal assen en eventueel de Euronorm kan dan het tarief voor het Eurovignet worden bepaald.
VECTO-score
De RDW is medio december 2024 gestart met het vermelden van de CO2-emissieklassen in het kentekenregister. Het vaststellen gebeurt op basis van de datum van eerste registratie (DET), de specifieke CO2-emissie in gram per ton gereden kilometer (VECTO-score), de voertuiggroep en de voertuigsubgroep (dag of slaapcabine) en de brandstofsoort. De benodigde gegevens haalt de RDW uit het Certificaat van Overeenstemming (CVO) of uit het CIF (Client Information File). Beide documenten worden afgegeven door de fabrikant van het voertuig. Als bij de aanvraag voor een kenteken gegevens over de specifieke CO2-emissie (beschikbaar bij voertuigen vanaf 2019) of de voertuigsubgroep ontbreken, krijgt het voertuig van de RDW automatisch CO2-emissieklasse 1.
Geen vermelding CO2-emissieklasse
Voor een aantal voertuigen wordt geen CO2-emissieklasse vastgesteld. Dat betreft onder andere voertuigen voor speciale doeleinden, voertuigen met de aanduiding terreinvoertuigen en voertuigen met de carrosseriecodes: 9, 10, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 25, 26, 27, 28 en 31. Voor deze voertuigen wordt onder de code V.7. de term ‘niet geregistreerd’ vermeldt. Voor het aanvragen van het Eurovignet is CO2-emissieklasse 1 van toepassing. Voor hybride voertuigen, bijvoorbeeld diesel – elektrisch, worden voor beide brandstoffen de CO2-emissieklasse berekend. Voor het Eurovignet geldt dan het tarief voor de laagst vermelde CO2-emissieklasse.
Verschillen in CO2-emissieklasse
Voor de Duitse Maut en de Oostenrijkse tol zijn voor veel Nederlandse vrachtauto’s al CO2-emissieklassen vastgesteld. Deze waarden moeten feitelijk gelijk zijn aan de gegevens in het Nederlandse kentekenregister. Dat blijkt vaak niet het geval. Waar veel (relatief jonge) dieseltrekkers voor Duitsland en Oostenrijk in klasse 2 of 3 zitten, geeft het Nederlandse kentekenregister voor deze voertuigen klasse 1 aan. Reden voor TLN om dit aan de RDW voor te leggen. Na enig onderzoek lijkt het erop dat voor de vaststelling van de CO2-emissieklasse gegevens ontbraken of niet zijn gebruikt. Vaak gaat het om de subgroep van het voertuig of de specifieke CO2-emissie. De informatie is bij het aanleveren van gegevens vanuit de fabrikant/importeur niet vermeld. Als de gegevens niet volledig zijn, komt het voertuig automatisch in klasse 1 terecht. De indruk bestaat dat veel vrachtauto’s (vooral trekkers) die via een versnelde toelatingsregeling (dus zonder aparte keuring) zijn geregistreerd in een te lage CO2-emissieklasse zijn ingedeeld. Op jaarbasis kan dat voor het Eurovignet zomaar een bedrag van bijna 300 euro schelen. Het zal naar schatting om honderden, mogelijk wel meer dan duizend voertuigen gaan.
Hoe verder?
TLN heeft met de RDW overleg gehad om tot een oplossing te komen. Eerste stap is dat de ontbrekende gegevens zo snel mogelijk in de RDW-databases komen. De importeurs/fabrikanten zullen via hun brancheorganisatie (Rai-Vereniging) gevraagd worden deze gegevens alsnog aan te leveren. De RDW zal deze vervolgens direct verwerken. Naar verwachting zullen veel vrachtauto’s hierdoor naar een hogere CO2-emissieklasse gaan. Het advies aan voertuigeigenaren is om goed naar de waarden in het CVO-document en het kentekenregister (OVI - Kentekencheck) te kijken en bij twijfel over de vermelde CO2-emissieklasse deze voor de komende tijd goed in de gaten te houden. Als er na een aantal dagen nog geen wijziging is doorgevoerd, is het advies eerst contact op te nemen met de importeur (of fabrikant). Zij gaan over de aanlevering van gegevens van voertuigen die via de versnelde inschrijving in het kentekenregister zijn opgenomen. Hierna kan de RDW geraadpleegd worden. Voor voertuigen die individueel door de RDW zijn beoordeeld, kan contact worden opgenomen via het contactformulier van de RDW Klantencontactcentrum en op het telefoonnummer 088-0087447.