Hard werken en vooral veel lachen

Rond de jaarwisseling wordt Judith Huizinga door een onbekend nummer gebeld. Dat blijkt de eindredacteur te zijn van het RTL4-programma Chantal Komt Werken. ‘Of ik in de uitzending wou komen. Maar ik had nog nooit van het programma gehoord’, vertelt Judith lachend. In de uitzending van vanavond rijdt Chantal Janzen een dag mee met de uitbundige en vrolijke Judith Huizinga, 28 jaar en al bijna 7 jaar chauffeur waarvan 2 jaar voor TLN-lid Combex Bouwlogistiek uit het Friese Eastermar.

Een paar weken later zit Chantal Janzen al in haar cabine. In Chantal Komt Werken loopt zij mee met iemand met een onbekend of speciaal beroep. Judith en Chantal Janzen gaan werken met een binnenlader, één van de specialismen van Combex Bouwlogistiek.

Prettig gestoord
Voorafgaand aan de opnames vielen de zenuwen mee, vertelt ze. ‘Het is natuurlijk wel even spannend, maar ik had er wel vertrouwen in, want ik maak makkelijk contact met mensen. Ik had ook wel het idee dat Chantal een beetje op mij lijkt. Mijn vrienden zouden me beschrijven als “prettig gestoord”’, lacht Judith. Haar vermoeden blijkt te kloppen en het duurt dan ook niet lang voordat de sfeer er tijdens de opnames goed in zit. ‘Het was echt heel gezellig’, legt ze bevlogen uit. ‘Toen we wegreden van Combex was het eigenlijk al direct lachen, gieren, brullen.’

Mannenwereld
Maar in de uitzending praten ze ook over serieuze zaken. Over hoe het bijvoorbeeld is om lang van huis te zijn of om als vrouw in een mannenwereld te werken. Zelf heeft ze daar nooit problemen mee gehad. ‘Toen ik net begon bij Combex was het natuurlijk wel even wennen voor mijn collega’s, zo’n jonge, vrolijke meid over de werkvloer, maar nu hoor ik er gewoon bij. Je hoort soms wel van die vooroordelen dat vrouwelijke chauffeurs de makkelijkste ritjes krijgen, maar daar is bij ons niets van waar. Ik lig vaak zat met mijn paardenstaart in de modder!’, grapt Judith.

Gevaarlijke verkeerssituaties
‘Toevallig word ik bij een afslag plotseling hard afgesneden door een auto. Dat zijn echt van die dingen die wij dagelijks meemaken. Dan is het goed om te laten zien dat wij met onze vrachtwagens echt niet altijd de boosdoener zijn en dat onze kant van het verhaal wordt verteld. Natuurlijk kan zo’n programma niet alles laten zien, maar hopelijk is het wel duidelijk geworden hoe leuk het vak van vrachtwagenchauffeur is.’

Bekijk de aflevering vanavond om 20:30 uur op RTL4.

Meer weten?

Contact de expert

Saskia Kraaijenoord