‘Het onmogelijke doen we direct en wonderen duren iets langer’

Vijfentwintig jaar geleden begon Peter Dormaar zijn transportbedrijf Dormaar en Van Walraven Transport in Rijsenhout. Inmiddels staat de tweede generatie aan het roer. Hoe houdt dit kleine transportbedrijf het al zo lang vol? Met zoon Mark kijken we terug.

Vader Peter is altijd al ondernemend geweest. In 1979 begon hij een kwekerij in Rijsenhout. Toen op een dag zijn zwager met een transportbedrijf aankondigde te gaan emigreren en vroeg of hij interesse had in het bedrijf, begon het te kriebelen. Hij verkocht de kwekerij en nam het transportbedrijf over. Zijn vrouw haalde het vakdiploma en haar C-rijbewijs en reed in drukke tijden soms mee.

Avontuur

Vanaf het begin tot op de dag van vandaag vervoert Dormaar en Van Walraven bevestigingsmaterialen. ‘We halen het staal op bij de grote staalbedrijven. Wij rijden met de gemaakte producten vervolgens naar klanten toe.’ Mark stapte in 2005 in het bedrijf van zijn vader. In 2012 stapte hij er weer uit. Toe aan iets anders, begon hij een carrière als planner en later als teamleider in de fabriek. Maar na een paar jaar op kantoor, miste hij het avontuur van op pad zijn. ‘Toen ben ik weer bij mijn vader in het bedrijf gekomen. In januari 2020 heb ik de onderneming overgenomen. Het werd een spannende periode, want twee maanden later nam het coronavirus Nederland in zijn greep. Gelukkig bleef het werk komen.’

Vrijheid

‘Wat het leukste is aan mijn vak? De vrijheid onderweg. Door mijn kantoorbaan als planner merkte ik hoe mooi de vrijheid onderweg is. Op kantoor zie je dagelijks dezelfde mensen. Ook als het niet leuk is, kom je deze mensen tegen. Ik kom onderweg leuke klanten tegen maar soms ook minder leuke. Dan is het fijn om daarna weer naar een volgend adres te gaan. Ook haal ik veel voldoening uit de service naar je opdrachtgever. Je wordt gewaardeerd om wat je doet. Hoe je meedenkt en hoe je de zaken regelt. Dat is de meerwaarde van enerzijds ondernemer zijn en anderzijds chauffeur.

Gouden tip

In 25 jaar maak je als ondernemer veel mee. Er zijn diepte- en hoogtepunten. Wat is voor startende ondernemers de gouden tip om dit vak zo lang vol te houden? ‘Wees niet bang om dingen uit te proberen. Als je een kans ziet, moet je die pakken. Soms pakt het goed uit en soms niet. Lukt het niet, dan is het natuurlijk jammer. Even slikken en daarna weer keihard werken. Als wij zeggen: we doen het, dan doen we het ook. Het onmogelijke doen we direct en wonderen duren iets langer.’

Auteur: Jennifer Visser, TLN-media. Dit artikel is eerder gepubliceerd in HUB 6/2021, het blad van en voor leden van TLN dat op 8 juli is gepubliceerd.

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie medewerkers & adviseurs