Koppelen met systemen van klanten verbetert samenwerking

Logistiek dienstverlener Noordendorp Transport uit Haaksbergen vervoert dagelijks nationaal en internationaal een grote diversiteit aan goederen en verzorgt opslag binnen de bouw-, productie- en foodsector. ‘Beschikbare data vanuit onze systemen, geven nieuwe inzichten en dragen steeds meer bij aan de optimalisatie van onze processen’, vertelt business improvement manager Michel Nijland.

‘We hebben goede applicaties in huis om ons dagelijks proces voor transport en warehousing te ondersteunen, zoals boordcomputers, transport- en warehousemanagementsystemen. Het TMS-systeem Transpas gebruiken we voor het opstellen van de transportplanning, de orderadministratie en facturatie. We bieden track en trace van iedere zending, waardoor er realtime inzicht is en het transport zo effectief en efficiënt mogelijk kan worden uitgevoerd.

Direct koppelen

Om de orderontvangst en informatievoorziening verder te verbeteren, maken we sinds kort gebruik van het integratieplatform Adabt. Voorheen konden onze klanten orders per mail of via ons klantenportal aanbieden. Nu is het met dit platform ook mogelijk om systemen van onze klanten direct te koppelen aan ons TMS-systeem. Klanten kunnen zo orders direct invoeren in ons planningsysteem. Op deze wijze integreren we in de keten, elimineren we enkele processtappen en ontstaat een nauwere samenwerking met onze klanten.

Continu verbeteren

Voor de tracering van goederen in ons warehouse maken we gebruik van het WMS-systeem Centric In en Out. Dit wordt toegepast voor de registratie van in-, op- en overslag van goederen. Bij Noordendorp besteden we veel tijd aan het continu verbeteren van processen. Daarbij maken we gebruik van de data die we genereren vanuit de digitale systemen. Met behulp van PowerBI, een interactieve tool, kunnen we data visualiseren en KPI’s opstellen. Hierdoor krijgen we sneller inzicht in afwijkingen en kunnen we daar sneller op anticiperen.

Capaciteit

Of ik een tip heb voor andere bedrijven die willen optimaliseren en automatiseren? Begin klein en bedenk goed wat je wilt verbeteren en welke data je daarvoor nodig hebt. In de hectiek van de transportsector zijn we vaak druk met ‘branden blussen’. We gunnen onszelf vaak niet de tijd om te werken aan continue verbetering. Toch is het belangrijk om daar capaciteit voor beschikbaar te stellen. Zo wordt het mogelijk om geautomatiseerde systemen optimaal in te zetten en efficiënter te werken. En zorg je dat je bedrijfsvoering elke dag een beetje beter wordt.’

Wil jij ook weten hoe je kunt werken aan de ontwikkeling van automatisering van je systemen? Kom naar de Beurs ICT & Logistiek in de Jaarbeurs in Utrecht.

Meer weten?

Contact de expert

Denise van Vliet

communicatieadviseur

De kracht van samenwerken

TLN-lidmaatschap biedt meerwaarde op de belangrijkste thema's, namelijk: digitalisering, duurzaamheid, ketensamenwerking en de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De vereniging werkt er hard aan om regels te laten werken vóór in plaats van tegen ondernemers, draagt bij aan oplossingen voor het tekort aan arbeidskrachten, brengt leden in contact met kundige specialisten en verzamelt en deelt kennis. Ontdek de kracht van samenwerken en sluit je aan bij TLN.