Let op: nepvervoerders

Onlangs is weer een bedrijf (TLN-lid) slachtoffer geworden van een nepvervoerder. Alle papieren leken in orde, maar het betreffende bedrijf bleek een paar dagen ervoor failliet te zijn gegaan. De goederen zijn geladen, maar niet afgeleverd.

TLN raadt u dringend aan eerst onderzoek te doen en vast te stellen met wie u precies zaken gaat doen. Check (bijvoorbeeld op Google Street View) of het bedrijf inderdaad op het opgegeven adres is gevestigd. Vraag naar het vaste telefoonnummer, check de website, vraag naar referenties en een kopie van de verzekeringspolis (met sluitende dekking en bijbehorend betalingsbewijs).

Centraal Insolventieregister

Naar aanleiding van recente incidenten adviseert TLN u ook altijd het Centraal Insolventieregister te raadplegen, omdat het bedrijf intussen failliet kan zijn verklaard. Het is erg belangrijk om dit register erop na te slaan, want vergunning, Kamer van Koophandel-inschrijving en verzekeringspapieren lijken in orde te zijn, maar zijn het soms niet. De lading wordt opgehaald door de nepvervoerder, maar komt nooit aan op het losadres.

Vermijd zaken doen met onbekende bedrijven

U neemt een groot risico om uit te besteden aan onbekende bedrijven. Criminelen maken in de meeste gevallen gebruik van Gmail/Hotmail/Live-mailadressen, 06-nummers en e-faxnummers (een e-faxnummer begint met 084). Vraag altijd naar het vaste telefoonnummer en doe bij voorkeur alleen zaken met bedrijven die u kent.

Meer weten?

Contact de expert

Team juridisch

TLN juristen en advocaten