Meld je bij economische schade afsluiting A12

De afsluiting van de A12 zorgt voor lange files en vertraging op het onderliggende wegennet en omleidingsroutes. Vervoerders die veel omzetverlies lijden, of extra kosten maken komen wellicht in aanmerking voor een schadevergoeding. TLN wil transportondernemers daarbij helpen.

Vanaf 27 september wordt het wegdek tussen Utrecht en Woerden opnieuw geasfalteerd, waardoor alle rijbanen zijn afgesloten. De werkzaamheden duren tot 7 oktober.

Lange files
De afsluiting leidt tot veel vertraging en omrijdkilometers, vertelt TLN-lid en eigen rijder Betsy Jekel: ‘Op de omleidingsroutes, de A27 en A15, staan iedere dag lange files, waardoor ook verkeer op het onderliggende weggenet stil komt te staan. Waar ik er normaal 1.5 uur over doe, ben ik nu 3.5 uur onderweg. Ik heb geprobeerd om ritten anders in te plannen, maar niet alle klanten kunnen of willen daarin meegaan. Normaal kan ik drie ritten per dag doen, maar dat is nu in de ochtend al bekeken. Ik kan proberen om via Amsterdam te rijden, maar dat zijn veel omrijdkilometers en op die route kan het ook vastlopen.’

Vertraging
Ook transportbedrijf Snel uit Woerden ondervindt veel hinder. ‘Voor ons is het dubbel: we moeten omrijden én staan vast op het onderliggende wegennet’, vertelt directeur Peter de Vries. ‘De vertraging is ongeveer een uur voor het omrijden, maar als het binnendoor ook vast staat, is het nog langer. We willen dat onze chauffeurs zich kunnen houden aan de rijtijdenwet. Dus we houden daar in de planning rekening mee. Omdat er zoveel vertraging is hebben we de beladingsgraad met 20% te verminderd, zodat ze wel op tijd terug zijn. Bovendien huren we op dit moment 55 charters in.’

Nadeelcompensatie
Bedrijven die net als Snel en Betsy Jekel veel economische schade lijden, komen eventueel in aanmerking voor compensatie. Daarvoor geldt als startpunt dat een bedrijf 2% omzetverlies óf 2% meer kosten heeft ten opzichte van het vorige jaar. Bovendien moet worden aangetoond dat het geleden omzetverlies of de extra gemaakte kosten daadwerkelijk het gevolg zijn van de afsluiting of verkeershinder. Of deze 2%-regel ook hier onverkort geldt, valt nog niet te zeggen.

Contact met TLN
Door de ernstige verkeershinder op en rond de A12, lopen verschillende transportondernemers extra kosten op en/of omzet mis. TLN roept deze leden op zich via info@tln.nl bij ons te melden, dit kan onder vermelding van ‘afsluiting A12’. Hoewel er geen garantie is dat jouw bedrijf voor nadeelcompensatie in aanmerking komt, kan TLN adviseren en helpen met vervolgstappen. TLN kan ook concrete tips geven over hoe de schade vastgelegd kan worden.