Minister: ‘Prijs tachokaart gaat omlaag’

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat de prijzen voor tachograafkaarten omlaag gaan. Voor het eind van dit jaar moet duidelijk zijn met welk bedrag de prijs daalt. Dat zei zij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

​​De Tweede Kamer besprak de prijzen van tachograafkaarten, nadat TLN hier samen met evofenedex en KNV in de media aandacht voor vroeg. Kamerleden Martin Wörsdörfer, Remco Dijkstra (beiden VVD) en Chris Stoffer (SGP) wilden van de minister weten hoe het kan dat tachograafkaarten in Nederland 100 euro kosten terwijl ze in het buitenland veel goedkoper zijn; soms slechts 10 euro. En of Nederlandse ondernemers de kaarten niet in het buienland kunnen kopen, als het daar goedkoper kan. Ook SP en PVV stelden kritische vragen.

Eerst onderzoek

Tachograafkaarten kopen in het buitenland mag niet volgens Europese regels, zei minister Van Nieuwenhuizen. Maar ze zegde wel toe dat de prijzen omlaag gaan. Met hoeveel de prijzen verlaagd worden, zei ze nog niet. Ze wil eerst onderzoeken wat de prijzen in de rest van Europa zijn. Daarna wil ze het zogeheten tariefstelsel invoeren, waar al sinds 2014 over gesproken wordt. Pas daarna zou duidelijk zijn met hoeveel procent de prijzen omlaag moeten.

TLN: ‘Hoog tijd voor een acceptabele prijs’

‘Wij vinden het hoog tijd dat de minister over de brug komt met een acceptabele prijs’, zegt TLN-directeur Jan Boeve. ‘Het heeft lang genoeg geduurd. De prijzen in de landen om ons heen zijn ons allang bekend. Daar hoeft geen uitgebreid onderzoek voor te worden verricht. Dat tariefstelsel zou eigenlijk al op 1 januari 2017 ingevoerd zijn. Dat is allemaal niet gebeurd. Het zou mooi zijn als de prijs nu snel écht omlaag kan. En niet met een tientje; wij verwachten een flinke prijsdaling. En wij kijken uit naar een spoedige uitnodiging om het nieuwe concept tarievenstelsel te bespreken.’​

Meer weten?

Contact de expert

Team Internationaal

Adviseurs