N279 voorzien van bandenspanningsmeter

In de N279 tussen Veghel en Asten in Noord-Brabant zijn sensoren aangebracht waarmee vrachtwagenchauffeurs direct informatie krijgen over de bandenspanning van hun voertuig. Doel is het aantal pechgevallen te verminderen en de doorstroming te bevorderen.

​Veertig procent van de pechgevallen is toe te schrijven aan te lage luchtdruk in de banden. Door het meten van de spanning en het direct doorgeven van de informatie wordt de chauffeur gewaarschuwd. Hij of zij leest de informatie via een bord langs de weg. Het is de bedoeling dat het signaal in de toekomst rechtstreeks naar de boordcomputer van de truck gaat.

De in de weg opgenomen bandenspanningsmeter is tot stand gekomen in het kader van het programma SmartwayZ.NL, een samenwerking tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, een aantal gemeenten in beide provincies, belangenorganisaties, kennispartijen en bedrijven. In dit geval is wegenbouwbedrijf Heijmans nauw bij het initiatief betrokken.​

Actie van chauffeur

De initiatiefnemers gaan ervan uit dat de signalering van verkeerde bandenspanning zal leiden tot een actie van de chauffeur. Gedeputeerde Christophe van der Maat van Noord-Brabant hoopt dat de sector veel gebruik gaat maken van de voorziening. ‘Nu is het aan de transportsector en de vrachtwagenchauffeurs. Geef die banden lucht als ze het nodig hebben. Zo voorkomen we ongelukken en files, zei hij tegen het vakblad TTM.nl.

De juiste bandenspanning draagt ook bij aan minder slijtage, een gunstiger verbruik en daardoor kostenbesparing en duurzaamheid. De meter in het wegdek is de tweede in zijn soort in Nederland. De andere is aangebracht in de A16 van Breda naar Rotterdam.

Meer weten?

Contact de expert

Team Sector en Beleid

Adviseurs