‘Neem geen risico’

Voor elke nieuwe editie van HUB, het ledenblad voor en van de leden van TLN, schrijft bestuursvoorzitter Elisabeth Post een column. Deze keer staat afleiding in het verkeer centraal.

We kennen het allemaal wel. Je rijdt over de snelweg en hoort een appje binnenkomen. Hoewel je weet dat het onveilig is om achter het stuur met andere dingen bezig te zijn, besluipt je de drang om tóch even te kijken. Gelukkig weten velen die drang te weerstaan, maar één op de vier chauffeurs kijkt toch. Oliedom, want het vergroot de kans op een ongeval met een factor zes!

Als transporteurs zitten wij beroepsmatig en vaak met groot materieel op de weg. De verantwoordelijkheid die daarbij hoort, mogen we niet te lichtzinnig opvatten. Dat doen we in de meeste gevallen gelukkig ook niet. Want wij weten als geen ander: als het fout gaat in het vrachttransport, dan gaat het meteen flink fout.

Toch gaan we er vaak van uit dat iedereen altijd maar bereikbaar is. Eén derde van de bedrijven verwacht dat werknemers binnen een half uur op een berichtje reageren. De verantwoordelijkheid om veilig te rijden ligt daarmee in mijn beleving niet alleen bij de weggebruiker. Ik weet dat veiligheid bij veel leden de hoogste prioriteit heeft.

Mocht dat in jouw bedrijf nog niet zo zijn, dan roep ik je op om direct aan de slag te gaan. Maak duidelijke afspraken met je werknemers. Spreek elkaar aan op onveilig gedrag. Maar kijk ook in de spiegel en vraag jezelf af wat jij van werknemers verwacht als ze onderweg zijn. Achter het stuur een appje beantwoorden is misschien zo gebeurd, maar een ongeluk ook. Neem dus geen risico en herinner elkaar eraan: wij rijden MONO.

Elisabeth Post
Bestuursvoorzitter TLN

Meer weten?

Contact de expert

Team communicatie

Communicatie medewerkers & adviseurs